2022. november 29. - Taksony

Magyarország rossz úton a környezetvédelemben

Tovább romlott Magyarország helyezése a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban (Climate Change Performance Index), amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Bonnban. Az idei rangsor 57 ország és az EU éghajlatvédelmi teljesítményét vizsgálja.
2020. december 8. kedd 15:53 - HírExtra

Rossz hír, hogy a vizsgált országok egyike sem áll jól a Párizsi Megállapodás céljainak elérésében. Reménykedésre ad okot, hogy a kibocsátások az elemzett országok több mint felében csökkennek.

Hét EU-tagállam és az EU egésze ’magas színvonalú’ besorolást kapott, ám öt uniós ország, közöttük Magyarország, a ’nagyon gyenge’ kategóriába került.

Minden szempontból élvonalbeli teljesítményt egyetlen ország sem tud felmutatni. Mindent összevetve világviszonylatban Svédország rendelkezik a legjobb eredményekkel, míg Portugália és Új-Zéland az éves fejlődésével emelkedik ki a mezőnyből.

Klímavédelmi teljesítményük elfogadhatatlan, ezért már második alkalommal van a lista legalján az Amerikai Egyesült Államok és Szaúd-Arábia. 

Magyarország a két évvel ezelőtti 42. helyről tavaly a 47. helyre csúszott vissza, idén pedig tovább romlott hazánk helyezése: az 50. helyre estünk vissza. Kormányzatunk rendszeresen akadályozza azoknak a nemzetközi céloknak a kitűzését, amelyek segítenék a klímaváltozás elleni eredményes fellépést. 

Az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiák térnyerése kapcsán, melyek a klímavédelem alappillérei, érdemi eredményekkel nem nagyon dicsekedhetünk – kivételt csak a napelemes kapacitás bővülése jelent, ám a területi tervezés ott is hiányzik. Ráadásul – példátlan módon – továbbra is jogszabályi korlátja van Magyarországon a szélerőművek magyarországi telepítésének. Erről a közelmúltban az Energiaklub is publikált egy átfogó tanulmányt.

Forrás: Magyar Energiaklub
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását