2020. augusztus 10. - Lörinc

Elindult az amerikai elnökválasztási kampány

Az Egyesült Államokban hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási folyamat azzal, hogy Iowában hétfőn jelölőgyűléseket (caucus) tartanak.
2020. február 4. kedd 08:02 - HírExtra

    A republikánusok és demokrata párti szavazók egyaránt hétfőn tartják a jelölőgyűléseket a középnyugati szövetségi államban. A republikánusok titkos szavazással döntenek arról, hogy ki legyen pártjuk küldöttje a nyári elnökjelölt-állító konvención, míg a demokraták nyílt színi vitákban hoznak döntést.

    Az alig hárommillió lelket számláló Iowában 1678 helyen nyíltak meg hétfőn azok a helyiségek, ahol a republikánusok szavaznak, a demokraták pedig összegyűlnek, hogy megvitassák, kit tartanak alkalmas küldöttnek az elnökjelölt-állító konvencióra. Iskolákban, magánotthonokban, közösségi házakban, templomok közösségi épületeiben vitáznak, helyi idő szerint este hét órától. A voksolóknak nem szabad késniük és nem szabad korábban távozniuk sem, mert akkor nem szavazhatnak.

    A hétfőn megjelent felmérések szerint Iowában Bernie Sanders vermonti szenátor számít a legnépszerűbbnek, aki elsősorban az ifjabb korosztályok támogatását élvezi. Sanders hétfőn a Twitteren részvételre buzdította a helyieket. Mint írta: "mutassuk meg a világnak, hogy olyan országban hiszünk, amely mindenki számára biztosítja az igazságosságot és a méltóságot".

    Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke - aki bár csökkenő támogatottsággal, de még mindig a második Sanders mögött - az NBC televíziónak úgy nyilatkozott: "nagyon szoros lesz a verseny" a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok között. Biden azt fejtegette, hogy tapasztalatai miatt ő a legalkalmasabb jelölt. "Egyedüli vagyok, aki egyaránt széles támogatást élvez a barnák (spanyolajkú, indiai, közel-keleti gyökerű amerikaiak) és a feketék (afroamerikaiak), a fiatalok és az idősek, a nők és a férfiak, a kétkezi munkások körében" - fogalmazott. Feltette a kérdést, hogy rajta kívül "ugyan ki lenne alkalmas arra, hogy a beiktatás utáni első napon felemelje a telefont, és a világ bármely vezetőjét felhívhassa?".

    Elizabeth Warren massachusettsi szenátor hétfőn újabb kampányvideót tett közzé Iowában. "Egy év alatt önöknek köszönhetően jobb jelölt lettem, és jobb elnöke leszek az Egyesült Államoknak" - mondta. A demokrata párti politikusok egyébként mind azt hangoztatták, hogy "muszáj legyőzni Trumpot" november 3-án.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását