2024. március 19. - József, Bánk
Rekordra emelkedett Nagy-Britanniában a terrorizmushoz köthető bűncselekmények gyanújával őrizetbe vettek száma az elmúlt pénzügyi évben.
2018. június 15. péntek 07:08 - HírExtra
 

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett 26 oldalas statisztikai összesítése szerint a március végével zárult tizenkét hónapban 441 embert vettek őrizetbe terrorizmusgyanúval, 17 százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. Ez a legmagasabb éves őrizetbe vételi szám terrorizmushoz kötődő ügyekben azóta, hogy a tárca a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozat után elkezdte ennek a statisztikának a rendszeres összeállítását.

A belügyminisztérium csütörtöki összesítése szerint az elmúlt pénzügyi évben őrizetbe vett 441 ember közül 143 (32 százalék) ellen emeltek vádat, közülük 114 (80 százalék) ellen terrorizmushoz közvetlenül kötődő bűncselekmények miatt.

Az őrizetbe vettek közül 250-et (57 százalék) vádemelés nélkül elengedtek.

A terrorizmushoz közvetlenül kötődő bűncselekményekkel megvádolt 114 ember közül eddig 41 ellen zajlott le büntetőeljárás, ezek közül 39 elmarasztaló ítélettel zárult, két vádlottat az igazságszolgáltatás nem talált bűnösnek.

A belügyminisztérium csütörtöki összesítő tanulmánya szerint a márciussal zárult pénzügyi év utolsó napján 228-an voltak rács mögött terrorizmushoz kötőtő bűncselekmények miatt, 27 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

Nagy többségük - 82 százalékuk - a rendőrségi meghatározás szerint szélsőséges iszlamista, 13 százalékuk szélsőséges jobboldali nézeteket vall.

A börtönben lévők közül 174-en (76 százalék) már jogerős büntetésüket töltik, 54-en (24 százalék) vizsgálati fogságban vannak, büntetőperük megkezdésére, illetve ítélethirdetésre várva.

A brit belügyminisztérium adatai szerint a terrorizmushoz köthető őrizetbe vételek a legnagyobb mértékben, 11 százalékkal az "ázsiai etnikai kinézetűként" meghatározott csoportban emelkedtek; az e közösségből őrizetbe vettek száma 162-ről 180-ra nőtt egy év alatt.

A "fehér etnikai kinézetű" népességcsoportban 10 százalékkal, 137-ről 151-re nőtt a terrorizmushoz kötődő bűncselekmények gyanújával őrizetbe vettek száma a márciussal zárult pénzügyi évben.

A már elkövetett terrorcselekményekhez kötődő legtöbb őrizetbe vétel a tavaly május 22-én Manchesterben végrehajtott öngyilkos merénylet után történt. A manchesteri támadás elkövetője egy popkoncert helyszínén robbantotta fel pokolgépét, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.
A terrorellenes hatóságok e merénylet után 23 ember vettek őrizetbe.

Nagy-Britanniában tavaly öt terrortámadás történt, ezekben összesen 36-an vesztették életüket.
Sajid Javid belügyminiszter a brit kormány terrorizmusellenes stratégiájáról tartott múlt heti előadásában elmondta: a brit elhárító és bűnüldöző szolgálatok az elmúlt öt évben 25 "iszlamista kötődésű" merényletterv végrehajtását akadályozták meg.

Hozzátette: a rendőrség és az elhárítás jelenleg is ötszáznál több "aktív műveletet" folytat, és háromezer olyan embert tart nyilván, akiket e terrormegelőző műveletek során a hatóságok megítélése szerint "érdemes szemmel tartani".

Sajid Javid szerint a szolgálatok nyilvántartásában 20 ezer olyan további személy szerepel, akik ellen a múltban vizsgálat folyt, és akik továbbra is veszélyt jelenthetnek.

A belügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az iszlamista fenyegetés mellett erősödik a jobboldali szélsőség jelentette terrorveszély is. Javid elmondta: a brit elhárító szolgálatok az elmúlt egy évben négy szélsőjobboldali indíttatású merényletet akadályoztak meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását