2020. április 2. - Áron

A terror nem tette idegengyűlölővé a franciákat

Az elmúlt két év iszlamista merényletei ellenére nem növekedtek meg a társadalmi, illetve etnikai csoportok közti feszültségek Franciaországban, jóllehet a muzulmán jelképek és öltözékek viselése nyilvános helyeken többekben vált ki ellenérzéseket, mint korábban - derül ki az Ipsos közvélemény-kutató intézet kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.
2017. január 18. szerda 07:22 - HírExtra
 
Az 1800 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével 2016 novemberben készült reprezentatív felmérést a Francia judaizmus alapítvány rendelte meg. A zsidó szervezet rendszeresen vizsgálja a kisebbségek helyzetét a nemzeti közösségben.

A tanulmány megállapította, hogy a francia társadalom ellenálló képességről adott tanúbizonyságot az elmúlt 18 hónapban, amikor is 238-an vesztették életüket terrortámadásokban, s "számos megfigyelő a feszültségek komoly növekedésére számított".

"A feszültség, a bezárkózás, a mások iránti bizalmatlanság továbbra is jelentős, de érdekes módon nem növekszik" - állapította meg Brice Teinturier, az Ipsos vezetője. Azon franciák aránya, akik elvetik a bevándorlás és a közbiztonsági problémák összekapcsolását, alig 2 százalékkal csökkent 2014-hez képest, s jelenleg 59 százalékon áll.

Elutasítják a jelmezeket

A vallási hovatartozást kifejező viseleteket viszont jelentősebb mértékben utasítják el a franciák, mint a terrortámadások előtt. A megkérdezettek 68 százaléka ellenzi - 6 százalékkal több, mint két évvel ezelőtt -, hogy lefátyolozott anyák várnak a gyerekeikre az iskolák előtt. A franciák 54 százaléka - 4 százalékkal több, mint 2014-ben -, nem szeret tradicionális muzulmán viseletbe öltözött férfiakat látni az utcákon. A teljes testet elfedő női fürdőruha, a burkini - amelynek esetleges betiltásáról heves közéleti vita alakult ki tavaly nyáron - a franciák 72 százalékát zavarja.
"Az iszlám látványa nyilvános helyeken nagyobb feszültségforrás, mint két évvel ezelőtt" - olvasható a tanulmányban.Az antiszemita előítéletek a hatalomról, a pénzről, a szolidaritásról vagy a lobbizásról valamelyest csökkentek. Az Ipsos megállapítása szerint "a merényleteknek köszönhetően a franciák 51 százaléka azt gondolja, hogy a zsidóknak van okuk arra, hogy féljenek Franciaországban élni". Ez 16 százalékos emelkedést jelent 2014-hez képest.

A zsidókat jobban kedvelik

Ariel Goldmann, a Francia judaizmus alapítvány elnöke szerint növekedett a zsidókkal szembeni empátia, "az a benyomásunk, hogy a nem zsidó franciák jobban azonosulnak a terrorizmustól leginkább szenvedő csoporttal".

Franciaországban 2012-ben hajtotta végre az első dzsihadista támadást Mohamed Merah a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban, ahol három katonát és egy zsidó iskola előtt három gyereket és egy tanárt ölt meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását