2024. április 26. - Ervin

Ötpárti helyett, hárompárti

A Jobbik és az LMP részt vesz azon az ötpárti egyeztetésen, amelyet a Fidesz két sarkalatos törvényről kezdeményez, bár az előbbi sok reményt nem fűz hozzá, az utóbbi pedig hiteltelennek tartja a javaslatot.
2012. február 6. hétfő 17:17 - HírExtra
Az MSZP viszont azt közölte, "nem adják el magukat két törvényért", és számos jogszabály újratárgyalását követelik.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Népszabadság hétfői számában megjelent interjúban beszélt arról, hogy a Fidesz elnöksége úgy döntött: ötpárti tárgyalást kezdeményez a hátralévő kétharmados törvények közül a legérzékenyebb kérdésekben, a választási eljárási törvényről és a pártfinanszírozásról. Hozzátette, az ötpárti tárgyalásokat júniusig megpróbálják lezárni.

A KDNP ott lesz az egyeztetéseken - mondta el Rubovszky György frakcióvezető-helyettes az MTI-nek. Úgy fogalmazott: ahogy eddig, úgy a jövőben is részt vesznek minden törvényjavaslat előkészítésében és vitájában.

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek úgy reagált: dicséretes, hogy "a Fidesz rájött, a nemzet nem csak a Fideszből áll", de az MSZP nem ad felmentést a kormánypárt bűnei alól "30 ezüstért", és "nem adja el magát" két törvényért.

"Az ellenzék és a civilek, érdekképviseleti szervezetek meghallgatása nélkül, egyoldalú pártutasításra, egyéni indítványok közé eldugott és egyéb aljas eszközökkel megalkotott 365 törvény után a Fidesz elérkezettnek látja az időt, hogy hirtelen demokrata legyen. Két törvény kapcsán. Szánalmas és álságos porhintés" - értékelt Lukács Zoltán.

A szocialista párt az alaptörvény, médiatörvény, a munka törvénykönyve, az önkormányzati törvény, az adótörvények, a köznevelési törvény és a felsőoktatást érintő intézkedések visszavonását, az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács jogkörének, valamint az érdekegyeztetés korábbi rendszerének helyreállítását sürgeti - sorolta a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: azt várják, hogy a parlament tárgyaljon újra minden olyan törvényt, amelyet kormánypárti képviselők egyéni indítványként adtak be csak azért, hogy ne kelljen egyeztetniük róluk.

"Amíg ezt nem teszik, ne reménykedjenek, hogy bárki beveszi a félelmükben előhúzott, hazug konszolidációs maszlagukat" - írta közleményében Lukács Zoltán.

A Jobbik természetesen részt vesz a Lázár János által kezdeményezett ötpárti tárgyalássorozaton, de "túl sok reményt nem fűz hozzá, hogy az érdemben befolyásolja majd a parlamenti munkát" - nyilatkozta az MTI-nek Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Mint mondta, a Jobbik meghallgatja Lázár János kérését és előterjesztését. Azonban az ellenzéki párt az elmúlt másfél-két év parlamenti munkájának fényében úgy véli: az ellenzéknek nagyon kevés lehetősége van a beterjesztett törvények módosítására, ezért a most kezdeményezett tárgyalásokhoz sem fűz túl sok reményt.

Az LMP készen áll arra, hogy a nagy horderejű törvényekről egyeztessen, de hiteltelennek tartja Lázár János javaslatát - reagált a Fidesz frakcióvezetőjének szavaira Jávor Benedek. Az LMP képviselőcsoportjának vezetője az MTI-nek azt mondta: mára a kormánypárt is belátta, hogy az elmúlt másfél-két év jogalkotási gyakorlata tarthatatlan. A politikus úgy fogalmazott: örülnek neki, hogy közel két évvel a választások után a Fidesz "lassan felismeri, hogy miről szól a parlamentáris demokrácia", mert az ország sorsát alapvetően befolyásoló jogszabályok elfogadása előtt azokról legalább egyeztetni kellene az ellenzékkel.

Jávor Benedek hozzátette: eddig is így kellett volna működnie a parlamentnek, és az, hogy a Fidesz csak most ajánlja fel a megbeszélések lehetősgét, sokat rombolt a demokrácia minőségén és a politika iránti közbizalmon.

Azt is hangsúlyozta, nem tudnak attól eltekinteni, hogy már életbe lépett "egy kazal" olyan jogszabály, amely az ellenzék megkérdezése nélkül született. "Nem látjuk őszintének a szándékot, amíg olyan jogszabályok vannak hatályban, mint például a Fidesznek kedvező választási törvény, vagy az a házszabály-módosítás, amely alapján egy nap alatt el lehet fogadni egy törvényjavaslatot" - jelentette ki.

Jávor Benedek megjegyezte azt is, hogy a párt- és kampányfinanszírozás eddig is a korrupció melegágya volt, de miközben az LMP folyamatosan próbálja napirendre tűzni a kérdést, a kormányoldal eddig mindig lesöpörte az asztalról, tárgysorozatba se voltak hajlandók venni az ökopárt javaslatait.

Az ötpárti tárgyalássorozat hírére a parlamenti frakcióval nem rendelkező Demokratikus Koalíció (DK) is közleményt juttatott el az MTI-hez. Eszerint a DK csak akkor vesz részt a hátralevő sarkalatos törvényekről szóló egyeztetésen, ha a Fidesz garantálja, hogy visszavonja "az egypárti alaptörvényt, az összes többi, ellenzéki vélemények figyelembevétele nélkül elfogadott kétharmados törvényt, valamint visszavonja a független intézményekbe kinevezett pártkatonák megbízását" - közölte Molnár Csaba, a DK alelnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását