2024. május 19. - Ivó, Milán

BÉT: esés várható a tőzsdén

Miután a Moody's Investors Service csütörtökön éjjel megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást, az árfolyamok csökkenésére számítanak pénteken a Budapesti Értéktőzsde azonnali részvénypiacán az MTI által megkérdezett szakértők.
2011. november 25. péntek 12:30 - HírExtra
A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, az új besorolásra további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Csoport elemzője kifejtette: a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába sorolta a magyar adósságot a Moody’s, amivel véget érhet a magyar részvénypiac elmúlt napokban tapasztalt felülteljesítése. Különösen az OTP és a Magyar Telekom árfolyamára gyakorolhat negatív hatást ez, hiszen a forint ismételt gyengülése miatt nagy valószínűséggel 25-50 bázispontos kamatemelésre kényszerülhet a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a jövő keddi kamatmeghatározó ülésén. A Mol és a gyógyszerpapírok árfolyamára kevésbé lehet negatív hatással a leminősítés, de emelkedésre ott sem lehet számítani, mivel a nemzetközi befektetői hangulat továbbra is rossz, a határidős mozgások alapján a fejlett piacokon is negatív kezdésre lehet számítani.

A Concrode Értékpapír Zrt. részvénypiaci elemzője, Balásy Zsolt szerint a bóvliba leminősítés után az irány nem kérdés pénteken reggel, "inkább csak az esés nagysága és időtartama az". Hozzáfűzte: egy hete ezt a hírt vételi alkalomként kellett volna kezelni, mert mindenki erre készült. Most azonban, hogy az IMF nyomán egy hete folyamatosan drasztikusan felülteljesítünk és már sokan elhitték, hogy talán megúszhatjuk a leminősítést, ismét van honnan esni". Az elemző megjegyezte: a "forint mindenesetre a dollárral szemben azonnal új mélypontra érkezett".
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 5,87 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 16.973,50 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 10,6 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest: a Mol és az OTP erősödött, míg a Magyar Telekomnak és a gyógyszeripari papíroknak csökkent az árfolyama.

A Mol 50 forinttal, 0,28 százalékkal 18.150 forintra erősödött, 2 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP részvények ára 45 forinttal, 1,50 százalékkal 3.045 forintra nőtt, forgalmuk 7,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 5 forinttal, 1,0 százalékkal 495 forintra gyengült, forgalma 372,1 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 390 forinttal, 1,12 százalékkal 34.500 forintra csökkent, a részvények forgalma 328,9 millió forintot ért el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását