2024. április 28. - Valéria

Keményen összefogtak a kisebbségek Szerbiában

Négy vajdasági magyar, egy horvát és egy szlovák kisebbségi párt vezetői közös levélben kérték Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnököt, hogy kormánya vizsgálja meg a kisebbségek nemzeti tanácsairól - önkormányzati szerveiről - szóló hatályos törvény módosításának és kiegészítésének lehetőségét.
2011. november 9. szerda 19:26 - HírExtra
 A párt elnökei úgy vélik, hogy a 2009. augusztus 31-én meghozott törvény sok vonatkozásában nem felel meg az elvárásoknak.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Horvátok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Remény Mozgalom és a Szlovák Párt elnökei kezdeményezik, hogy a nemzeti tanácsok a képviseleti rendszer szerves részét képezzék. A nemzeti tanácsok olyan képviseleti testületek legyenek, amelyek legitim módon feltárják, megfogalmazzák és képviselik egy maghatározott nemzeti kisebbség alapvető, a nemzeti identitás megőrzéséhez fűződő érdekeit. Mindenekelőtt az oktatásról, a tájékoztatásról és a kultúráról, valamint a kisebbségek nyelvének a nyilvános kommunikációban történő egyenrangú használatáról van szó.

A levélírók szerint el kell hárítani a nemzeti kisebbségeknek a Szerb Köztársaság és a Vajdaság képviseleti testületeiben való részarányos reprezentációjával kapcsolatos alkotmányellenes helyzetet. A részarányos képviselet meghatározásakor kiindulópontként a 2011-es népszámlálás adatainak kell szolgálniuk.

Szem előtt tartva a nemzeti előjelű pártok általános anyagi helyzetét, az idevágó törvény módosításával meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy ezek a pártok részt vehessenek az általános parlamenti választásokon - írják egyebek között a szerb kormányfőhöz intézett levelükben a kisebbségi pártok vezetői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását