2024. április 24. - György

NMHH: tovább csökkennek a távközlési díjak

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legújabb piacelemzési határozatai nyomán a következő három évben jelentősen mérséklődnek a telefonálásért fizetett percdíjak a vezetékes és mobilhálózatokban, a nagykereskedelmi csökkenés mértéke elérheti a 40 százalékot is.
2011. szeptember 1. csütörtök 13:39 - HírExtra
Kiricsi Karola, az NMHH szóvivője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a hatóság azért avatkozik a versenybe, hogy az ügyfelek minél jobb és olcsóbb szolgáltatáshoz juthassanak.

Az NMHH ugyan a nagykereskedelmi piac árait szabályozza, de ez hat a kiskereskedelmi szegmensre is.

Példaként elhangzott, hogy 2011-ben a mobilszolgáltatók percenként bruttó 11,86 forintot fizetnek nagykereskedelmi díjként egymásnak a hívásvégződtetésért, ami 2012 januárjától és 2013 januárjától 20-20 százalékkal csökken, 9,46 forintra, illetve 7,06 forintra.

Ilyés Márton, a szervezet módszertani és piacelemzési főosztályvezetője kifejtette: 2003-ban még 40 forint körüli végződtetési díjat alkalmaztak a mobilszolgáltatók, ami 2014. január 1-jétől várhatón 4,64 forint lesz percenként a hatóság saját díjmodellje szerint.

A főosztályvezető a piaci hatásokról elmondta, a határozatok közvetlenül hatnak a hívásdíjak csökkenésére.

A magyar piacon az elmúlt 20 évben 3 millióról 8 milliárdra nőtt az éves mobilhívások száma, miközben a vezetékes hívásoké 1,3 milliárdról 1,7 milliárdra emelkedett. A két hálózatból indított hívások száma 2001-2002-ben egyenlítődött ki, akkor mindkettő 4 milliárd volt.

Az elmúlt tíz évben 3,8 millióról 3 millióra csökkent a vezetékes előfizetők száma, miközben 3 millióról 12 millióra nőtt a mobil előfizetések száma.

Kiricsi Karola elmondta, a vezetékes forgalom 2007-ben éves szinten mintegy nettó 200 milliárd forint volt, míg a mobilé 430 milliárd forint.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, a magyarországi mobilpercdíjak az európai trendeknek megfelelően csökkennek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását