2024. április 18. - Andrea, Ilma

Mesterházy szerint matolcsyzmus van

Mesterházy Attila szerint el kell felejteni a matolcsyzmust és annak részét, az egykulcsos adót is; Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek távoznia kell a kormányból. Az MSZP politikai vitanapot kezdeményez a magyar gazdaság helyzetéről.
2011. augusztus 21. vasárnap 12:33 - HírExtra
Az MSZP elnök-frakcióvezetője a hét legfontosabb politikai eseményeiről szóló, az MTI-hez vasárnap eljuttatott és az internetes blogbejegyzésében is nyilvánosságra hozott, a magyar gazdasági növekedés lassulására reagáló írásában leszögezi: reális gazdaságpolitikára, egyben igazságos társadalompolitikára van szükség.

A szocialisták fenntartják a devizahitelesek helyzetének kezelésére tett kilencpontos javaslatcsomagjukat, erről valódi vitát szorgalmaznak, és parlamenti vitanapot kezdeményeznek a magyar gazdaság helyzetéről - közli. Ha lesz vitanap, akkor ott, ha nem lesz vitanap, akkor napirend előtti felszólalásokban és a nyilvánosság minden lehetséges pontján az MSZP-sek elmondják majd: alapjaiban elhibázott a kormány gazdasági helyzetértékelése és stratégiája.

Mesterházy Attila úgy véli, a KSH gazdasági növekedésről szóló adataival a kormány nem tudott vitába szállni, a gazdasági növekedés lassul, az első negyedévvel összevetve a második negyedévben a magyar gazdaság stagnált. A szocialista politikus megjegyzi: a "gazdasági csoda" főmérnöke, Matolcsy György eltűnt, ami abból a szempontból szerencsés volt, hogy "nem hergelte tovább a gazdasági szereplőket egy újabb irreális nyilatkozattal".

Szerinte abban sem volt köszönet, hogy a miniszterelnök állt a sajtó elé, mert a devizahitelek kezelése kapcsán olyan intézkedéseket jelentett be, amelyekről eddig is lehetett tudni, illetve ezekhez "hozzácsapott" egy bankmonitoring bizottságot, amely az év elején "csúfosan leszerepelt" bérmonitoring bizottság utóda és halvány mása. Az MSZP elnöke úgy fogalmaz: a kormányfő kénytelen volt elismerni, hogy a stagnálás negatívan befolyásolja a költségvetést, hogy hozzá kell nyúlni a kiadási és a bevételi oldalhoz is. Hozzáteszi: ez újabb megszorításokat jelent.

A miniszterelnök azt is világossá tette - fűzi hozzá -, hogy "eredménytelen, igazságtalan és drága" gazdaságpolitikájának egyik alapelemét, az egykulcsos adót megtartja, annak ellenére, hogy az önmagában százmilliárdokat emészt fel, miközben gazdaságélénkítő hatása nulla. Mesterházy Attila szerint ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor" tudatosan a rossz gazdaságpolitika pályáján tartja az országot".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását