2024. május 17. - Paszkál

Blair: elidegenedett, elégedetlen a fiatalság

Tony Blair korábbi brit miniszterelnök szerint az elmúlt hetek angliai zavargásainak fő oka az "elidegenedett, elégedetlen fiatalság".
2011. augusztus 21. vasárnap 13:39 - HírExtra
A The Observer című brit lapban írt cikkében a politikus kiemelte: a történtek nem azt bizonyítják, hogy Nagy-Britanniát "erkölcsi hanyatlás" fenyegetné.

David Cameron kormányfő ugyanakkor a Sunday Express című lapban az "ártalmas kultúra" elleni fellépést sürgette.

Tony Blair ritkán formál véleményt belpolitikai ügyekben, mióta 2007-ben távozott a kormányfői posztról. Vasárnap megjelent írásában kijelentette: a zavargások egy "teljességgel egyedi probléma, amely nagyon sajátos megoldást kíván".

Cameronnal ellentétben Blair nem a társadalom egészének problémáját látja a zavargásokban. A rendbontók szerinte a társadalomnak csak egy kis részét fedik le, ezért kizárt, hogy "erkölcsi hanyatlás" fenyegetné az országot. Ezek az aggodalmak csak szükségtelenül rombolják a britek magabiztosságát és hírnevét, ráadásul megnehezítik a hatékony megoldás felkutatását - figyelmeztet.

Blair "elidegenedett, elégedetlen fiatalságról" ír, ami egybevág azzal, hogy Cameron korábbi beszédében a 120 ezer legnehezebb helyzetben lévő család támogatását ígérte.

A korábbi kormányfő óvatosságra inti a politikusokat a négynapos rendbontás vizsgálatát illetően, mert - mint írja - "a rossz diagnózis rossz megoldáshoz vezethet." Hangsúlyozza: a rendbontók közül többen diszfunkcionális családból származnak, amelyek alapvetően másképp működnek, mint a családok többsége, függetlenül attól, hogy szegények vagy sem. "Ez egy a 20. század végére jellemző jelenség, amely minden fejlett országban megfigyelhető" - vélte.

Blair szerint elengedhetetlen, hogy a rendőrség maga mögött tudja a kormány támogatását.
A politikus arra is kitér, hogy hivatala vége felé felismerte az átfogó társadalmi reformok szükségességét, de javaslatait nem vitték tovább, miután elhagyta posztját.

A Sunday Expressben David Cameron ugyanakkor "az emberi jogokat félreértelmező" kultúrát hibáztatja. Mint kifejti, komoly, az idők során egyre súlyosbodó problémái vannak a társadalomnak: a felelősségérzet csökkenése, az énközpontúság növekedése és egy olyan nézet elterjedése, amely az egyéni jogokat minden más elé helyezi.

A kormányfő ígéretet tett arra, hogy kiterjesztik az úgynevezett állampolgári szolgálatot, a tinédzsereknek indított önkéntes programot, amelynek keretében a közösségük javára dolgozhatnának, például edzőként tevékenykedhetnek vagy segíthetnek az időseknek.

Cameron hangsúlyozza: a rendbontásokat és fosztogatásokat "a törvény teljes erejével" torolják meg. "Nagyobb rendőri jelenlétre van szükség az utcákon" - jelenti ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását