2024. április 30. - Katalin, Kitti

Újra megvizsgálják a kaposvári iskola bezárását

A kaposvári Toldi iskola megszüntetése ellen tiltakozók beadványára reagálva a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) újabb törvényességi ellenőrzést indítványozott a Somogy Megyei Kormányhivatalnál; a szülők szerdai nyílt levelükben az önkormányzati határozat végrehajtásának felfüggesztését kérték.
2011. július 28. csütörtök 07:06 - HírExtra
Az KIM sajtóirodája szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a somogyi kormányhivatal a tárca iránymutatása alapján törvényességi ellenőrzést folytat a kaposvári Toldi Lakótelepi Általános Iskola és Gimnázium ügyében.

A Toldi iskola szülői szervezete nyílt levélben fordult a somogyi kormányhivatal vezetőjéhez, Juhász Tiborhoz. Mint írták, már korábban is kérték a kaposvári közgyűlésnek a Toldi iskola megszüntetéséről hozott határozata törvényességének vizsgálatát. Miután a kormányhivatal megfelelőnek találta a határozatot, a szülők a KIM-hez fordultak, amely helyt adott felülvizsgálati kérelmüknek. Erre hivatkozva azt kérték a megyei kormányhivataltól, hogy a felülvizsgálat idejére - amely szerintük "feltételezi, hogy valóban történhetett törvénysértés" - az iskola a korábban megszokott módon működhessen tovább, vagyis a kormányhivatal függessze fel az önkormányzati határozat július 31-én hatályba lépő végrehajtását.

Klimóné Csongovai Hilda a szülői szervezet elnöke az MTI-vel közölte, hogy a KIM-től azt kérték, másik kormányhivatal folytassa le az új vizsgálatot, mivel a somogyinak a vezetője korábban Kaposvár alpolgármestere volt, oktatási részlegének vezetője pedig a megyei közgyűlés elnökének felesége. A tárca válasza szerint azonban erre nincs lehetőség.

Az MTI megkereste az ügyben a megyei kormányhivatalt, amely azonban egyelőre nem kívánt reagálni a fejleményekre.

Április végén Kaposvár közgyűlése úgy döntött, hogy megszünteti a Toldi Lakótelepi Általános Iskolát és Gimnáziumot, és az oktatást két másik intézménybe integrálja. Az átszervezés ellen a szülők és diákok fórumokon, demonstrációval, éhségsztrájkkal és beadványokkal tiltakoztak. Szita Károly, a város fideszes polgármestere többször leszögezte: nem fogják bezárni a Toldi jelenlegi épületét, és nem sérülnek a gyerekek érdekei, hiszen biztosítják a toldis diákoknak, hogy a megszokott helyen és tanárokkal fejezzék be az iskolát. Stickel Péter, a város oktatási igazgatója pedig közleményben cáfolta, hogy bezárnák az iskolát. Szerinte ez az ügy nem a Toldiról, nem az iskoláról és nem is a gyerekekről szól", a cél szerinte nem más, mint "káoszt teremteni" Kaposváron.

Garaminé Szente Éva, az intézmény nyugdíjba vonuló igazgatója az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy a Toldiban az elmúlt években átlagosan háromszoros volt a túljelentkezés, mert sajátos légkörű, gyermekközpontú, művészi képzést nyújtó intézmény. A 67 százalékos továbbtanulási arányt produkáló iskolába 487 általános iskolás és 263 középiskolás járt négy megyéből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását