2024. március 29. - Auguszta

Nyílt MOL levél INA-ügyben

A Mol vezető horvát napilapokban szerdán közzétette fizetett hirdetés formájában nyílt levelét, amely az INA olajvállalattal kapcsolatos támadásokra válaszol.
2011. július 13. szerda 16:48 - HírExtra
A business.hr üzleti napilap internetes kiadása szerdán számos szó szerinti részletét közölte a más napilapokban megjelent terjedelmes hirdetésnek. A Mol igazgatóságának aláírásával megjelent, a horvát polgároknak címzett nyílt levél címe: Az igaz történet.

A levél bevezetője közli, az elmúlt hetek során rengeteg "alaptalan támadással" találkozhattak az olvasók, "még sci-fibe illő vesztegetési vádaskodások is előkerültek".

A Mol úgy fogalmaz: 2003-ban a horvát kormány helyesen döntött, amikor stratégiai partnernek nyílt pályázati eljárás keretében a legmagasabb árat kínáló Molt választotta. Hasonlóan jó döntésnek tartja a magyar olajcég, hogy "amikor a gazdasági világválság és a társaság sajátos helyzete miatt 2008-ban az INA drámai, majdnem végzetes helyzetben találta magát", megfelelő döntést hozva megmentette az INA-t a csődtől. "Ebben a drámai likviditási helyzetben a Mol volt az egyetlen, amely képes volt az akkor szükséges pénzügyi és működési segítséget nyújtani az INA-nak" - tartalmazza a levél.

A válság túléléséhez és az INA részére szükséges újabb kölcsönök biztosításához a Molnak meg kellett szereznie az operatív irányítási, vagyis menedzsment jogokat, másképp nem vállalhatott felelősséget a cégért. "Akkoriban még a Molnál is komoly kétségek merültek fel az INA konszolidációjával kapcsolatban adódó kockázatok miatt, hiszen a legutóbbi 60 esztendő legsúlyosabb pénzügyi válságának kellős közepén voltunk" - fogalmaz a Mol nyílt levele.
Az INA csődhelyzete kapcsán a levél emlékeztet: hónapokon keresztül a Mol fizette ki az INA és Horvátország "olajszámláját", a Mol fizette ki az INA összes alkalmazottjának munkabérét 2009 karácsonya előtt és 2010 januárjában, és a Mol nyújtott anyavállalati hitelt és törlesztette a fennálló adósságokat.

"Ekkor még senkit nem zavart az irányítás és a felelősség átvétele" - tartalmazza levél, amely szerint a részvényesi megállapodás révén kialakított új struktúra lehetővé tette, hogy sok veszteséges év után idén az INA rekordmagas, egymilliárd kuna profitot jelentett be 2011 első negyedévére, amely immár a harmadik egymást követő nyereséges negyedév.

A Mol igazgatóságának levele szerint az utóbbi pár évben az INA évente 3,9 milliárd kunát fordított beruházásokra, ezt megelőzően ez az összeg mintegy 1,1 milliárd kuna volt. Az INA középtávú stratégiája szerint a társaság rekord nagyságú összeget, 20 milliárd kunát kíván beruházásokra költeni 2015-ig, s ennek kétharmadát Horvátországban fekteti be.

A nyílt levél szerint az üzlet racionalizálása és a költségcsökkentés "elkerülhetetlenül rossz hírt jelent azoknak, akik éveken vagy éppen évtizedeken keresztül kiválóan éltek mások kárára. ...Ezeket az embereket találhatjuk az első sorokban, amikor a Molt támadják, mert megpróbál átlátható üzleti gyakorlatot bevezetni".

Az igazgatóság végül közli: a Mol betartotta és betartja ígéreteit.

Horvát sajtóorgánumok az Ivo Sanader volt miniszterelnök ellen folyó ügyészségi vizsgálat kapcsán az elmúlt hetekben azt állították: Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója ellen is nyomozás folyik, mert állítólag 10 millió eurót fizetett Ivo Sanadernek azért, hogy a Mol megszerezze az INA feletti irányítási jogot.

A Legfőbb Ügyészség július 6-án azt közölte: a horvát ügyészség jogsegélykérelemmel fordult a magyar ügyészséghez a horvát félnél folyó, az INA olajtársasággal kapcsolatban lévő ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását