2022. szeptember 24. - Gellért, Mercédesz

Annyi a "jázmin forradalomnak"

Kisebb tömeg gyűlt össze Peking belvárosában, a Vangfucsing bevásárlóutcában helyi idő szerint vasárnap délután, de a tüntetésre készülők mintegy száz főre duzzadt csoportját a rendőrség feloszlatta.
2011. február 20. vasárnap 13:27 - HírExtra
A tömeg egy ismeretlen forrású internetes üzenetre gyűlt össze, amely "jázmin forradalom" kirobbantására hívta fel az embereket Kína több városában, feltehetőleg az arab államokon ezekben a hetekben végigsöprő, demokráciát követelő tüntetéshullám mintájára. Ott több országban az interneten kezdték a tömeges tiltakozások szervezését.

Az emberek délután két óra körül kezdtek gyülekezni a forgalmas utca McDonald's étterménél, ahol kíváncsiskodók csatlakoztak hozzájuk - számolt be a történtekről a Hszinhua hírügynökség, amely megjegyezte, hogy a tömeg legfeljebb száz fős lehetett, s külföldi újságírók is voltak a helyszínen.

A helyszíni beszámoló szerint akkor, amikor a rendőrjárőrök két férfit ki akartak emelni a tömegből, kamerával felszerelt külföldi riporterek zárták őket körbe. A rendőrök fél órán belül szabaddá tették az utat és a gyülekezők nagyobb része elhagyta a helyszínt. A híradásokból az derül ki, hogy a rendőrség végül nem állított elő senkit.

Korábbi hírek szerint először a "Boxun" kínai nyelvű amerikai székhelyű internetes weblapon jelentek meg ismeretlen eredetű blogbejegyzések, amelyek tüntetőket hívtak az utcára Kína 13 városában, köztük Pekingben és Sanghajban. A felhívás a követelések megfogalmazásában is segítséget nyújtott: "ennivalót akarunk, munkát akarunk, lakást akarunk és tisztességes bánásmódot akarunk". A hírügynökségi jelentésekből ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a Pekingben összegyűltek nagy része számára nem volt világos, hogy mi okból csoportosultak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását