2024. április 18. - Andrea, Ilma

Az USA megvédte Izraelt

Megvétózta az Egyesült Államok pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsában az izraeli telepépítéseket elítélő tervezetet, amely "törvénytelennek" és a béke komoly akadályának minősítette volna a megszállt területeken létesített telepeket és ezen építkezések azonnali leállítását követelte volna.
2011. február 19. szombat 09:15 - HírExtra
Washington magára maradt a világszervezet 15 tagú testületében, a BT maradék 14 tagországának képviselői ugyanis támogatták az izraeli telepespolitikát elítélő határozati javaslatot. Az amerikai vétó kétségtelenül felingerli a világ arab országait és a palesztinokat támogató államokat. Barack Obama elnöksége alatt először szavazott így egy BT-határozattervezetről az Egyesült Államok.

Jasszer Abed Rabbo, Mahmúd Abbász palesztin elnök tanácsadója a szavazást követően úgy nyilatkozott, hogy a Palesztin Hatóság "újraértékeli" a béketárgyalások folyamatát a vétó miatt. "Ez (a vétó) egy szerencsétlen és kiegyensúlyozatlan döntés volt, ami kihat az amerikai kormányzat szavahihetőségére" - fogalmazott Rabbo, az egyik palesztin főtárgyaló.

A BT-szavazást követően Izrael a béketárgyalások felújítását sürgette.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet röviddel a voksolás után úgy nyilatkozott, hogy a határozati javaslat, amennyiben azt elfogadták volna, az álláspontok megmeredését vonta volna maga után, a tárgyalóasztaltól való távolmaradásra késztette volna a feleket. Ugyanakkor elismerte, hogy az izraeli telepépítési politika lerombolta "a felek közötti bizalmat" és veszélybe sodorta "a béke kilátásait". Mint megjegyezte, az amerikai vétó nem azt jelenti, hogy az Egyesült Államok támogatná a telepépítési politikát.

A több mint száz ENSZ-tagállam támogatását élvező határozattervezet még január 19-én terjesztette a BT elé arab tagállamok egy csoportja.

Mahmúd Abbász palesztin elnök annak ellenére nem mondott le a tervezetről való szavazásról, hogy Barack Obama amerikai elnök hosszú telefonbeszélgetésben próbálta lebeszélni róla - és egy visszafogottabb hangú BT-elnöki nyilatkozatot ajánlott helyette -, és egy anonim palesztin forrás szerint retorziókat is kilátásba helyezett. A csütörtöki, ötvenperces hívás után Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is nyomást gyakorolt Abbászra, de hiába.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását