2023. március 23. - Emőke

Egyiptom: beavatkozhat a hadsereg?

Ha káosz alakul ki Egyiptomban, a hadsereg beavatkozhat, hogy kezébe vegye a dolgokat - jelentette ki Ahmed Abul Geit külügyminiszter az al-Arabíja nevű tv-csatornának adott szerdai interjújában.
2011. február 9. szerda 20:23 - HírExtra
Szerinte az egyiptomi haderő közbeléphet, hogy megvédje a nemzetbiztonságot, ha "kalandorok" megpróbálnák átvenni a hatalmat. Ez utóbbi kitétellel valószínűleg a tüntetőkre célzott, akik Hoszni Mubarak elnök lemondását akarják elérni hetek óta tartó akciósorozatukkal. Omar Szuleimán alelnök előzőleg azt közölte, hogy fennáll az erőszakos hatalomátvétel veszélye, amennyiben tovább folytatódnak az utcai megmozdulások, és nem sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni az ellenzéket.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az erőszakos hatalomátvételen nem katonai puccsot ért, hanem egy olyan erő hatalomra kerülését, amely nincs erre felkészülve.

A hadsereg eddig visszafogottan reagált az utcai tüntetésekre, s inkább semleges álláspontra helyezkedett a viszályban. Korábban bejelentette, hogy "megvédi a tüntetőket" - ugyanakkor arra is kérte őket, hogy hagyják abba akciójukat, s ezzel "mentsék meg Egyiptomot".

Eközben lemondott az új egyiptomi kulturális miniszter, mindössze néhány nappal azt követően, hogy egy kormányalakítás keretében egyáltalán bekerült a kabinetbe. Gaber Aszfur - egyetemi professzor és neves irodalomkritikus - orvosi okokkal magyarázta távozását. Aszfur kinevezését számos értelmiségi bírálta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását