2024. május 2. - Zsigmond

Fekete hattyú?

Ilyen állat nincs! A fekete hattyúnak tulajdonképpen nem kellene léteznie, így egy libanoni elemző vele jelképezte azokat a válságokat, amelyeknek nem szabadna bekövetkezniük – de mégis megtörténnek.
2011. január 31. hétfő 07:12 - HírExtra
A fekete hattyú jelenség körébe tartozik a Világkereskedelmi Központ elleni merénylet – teljesen váratlan, szinte elképzelhetetlen esemény volt. Davosban, a Világgazdasági Fórumon a jelek szerint felbukkant a fekete madár.

Egy brit elemző szerint előzetesen körülbelül akkora volt az esélye a 2008-ban kitört válságnak, mint ha valaki kétszer egymás után nyerne a lottón, vagy egy aszteroida csapódna a földbe – de a válság bekövetkezett, és azóta pusztít. A szakértők az ilyen és ehhez hasonló szituációkat nevezik "fekete hattyú jelenségnek"

Az amerikai tőzsdeindexek 75 éve nem mutattak olyan rossz heti teljesítményt, mint a 2008 október 6-10. közötti időszakban. Nem csoda, hogy sokan már-már teljesen elképedten nézték a dugóhúzóba került részvényindexek drámai zuhanását, hiszen a Bloomberg Pénzügyi Kondíció Indexe szerint a világ tőkepiacain tapasztalt turbulenciák mértéke annyira eltávolodott a „normális értéktől”, hogy azt „fekete hattyú” eseménynek is lehetett nevezni.

Itt nem pusztán arról van szó, hogy az ilyen extrém piaci fejlemények olyan ritkák, mint a fekete hattyú, hanem arról is, hogy egy olyan forgatókönyv szerint teljesedett ki a pénzügyi válság első fejezete, aminek az előfordulási esélye szinte egyenlő a nullával. Az angliai Királyi Statisztikai Társaság elemzője szerint az ilyen kivételes vagy inkább „lehetetlen” piaci helyzet bekövetkeztének valószínűségét ahhoz lehetne hasonlítani, mintha „valaki kétszer egymás után nyerne a lottón vagy egy aszteroida csapódna a Földbe”.

A Nassim N. Taleb nevéhez köthető fekete hattyú jelenség a 2008-as válság miatt vált aktuálissá. Az elmélet rámutatott arra, hogy a modern világ túlzott mértékben hagyatkozott olyan kockázatkezelő modellekre, amelyek képtelenek ilyen krachot előre jelezni, és arra előzetesen válság-forgatókönyveket kidolgozni. A vészjelző nem jelzett, mivel ilyen elméletileg soha nem is történhetett volna meg.

Davosban a Die Welt online változata szerint a fellendülésbe vetettet bizakodó hangok mellett az újabb válságtól való félelem hangjai is megszólaltak, pontosan azért, mert igen sok kockázati tényező sűrűsödik a világgazdaságban.

Az emelkedő árak, a magasabb kamatok, az alacsony növekedés és a fülig eladósodott államok - ez a keverék adhatja az újabb krízis alapját, vélik a szakértők. Kiváltó ok lehet az indiai és kínai visszaesés, mert ha a növekedés ezen a szinten marad, akkor újabb buborékok jönnek létre, amik ismét előhívhatják a fekete hattyút és a fellendülés halálát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását