2024. március 29. - Auguszta

A vasutasok is rühellik a regisztrációs jegyet

Pazarlás? Pótcselekvés? Hívhatjuk bárhogy, a MÁV beleszeretett a regisztrációs jegyekkel megbonyolított utasszámláló rendszerébe. Annyira, hogy még saját dolgozóit sem hagyja vele békén. A vasutasok persze rühellik az egészet.
2011. január 27. csütörtök 06:39 - HírExtra
"A regisztrációs jegy mai formájában szembemegy az ésszerűséggel és a józan ésszel" - mondta tavaly márciusban Fónagy János, a Fidesz szakpolitikusa.

Egy szűk évvel később...

A kormány most, 2011 januárjában azt tervezi, hogy már márciusban kiterjeszti a regisztrációs jegy rendszerét az eddig a vasutas igazolványuk felmutatásával ingyen utazó MÁV-dolgozókra is.

Ellentmondás? Naná. Bár sokak szerint inkább hülyeség ez.

De kezdjük az elején, mi értelme van egyáltalán a regisztrációs jegynek?

A MÁV indoklása szerint a "regisztrációs jegy utazási okmány" abban segít, hogy minden, szociálpolitikai alapon díjmentessé váló utazás bekerüljön a rendszerbe, így biztosítva a hozzájutást a teljes körű, tételesen kimutatható, nyomon követhető adatokhoz.



Mindenki utálja

Csakhogy. A regisztrációs jegyet mindeki rühelli, aki a gyakorlatban is találkozik vele.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint kiterjeszteni a regisztrációs jegyet a vasúti dolgozókra egyértelműen butaság.

"Hiszen pont nemrég került sok a vasutas arcképes igazolványok megújítására. Ezek igénylésénél ráadásul mindenkinek nyilatkozni kellett, hogy maguk és családtagjaik milyen viszonylatban és hányszor használják az ingyenes utazásra feljogosító igazolványt. A MÁV tehát elvileg rendelkezik azokkal az adatokkal, amiből meg lehetne becsülni az arcképes igazolvánnyal kiváltott utazások hozzávetőlegesen pontos számát" - mondt a HírExtrának Halasi Zoltán, a VDSzSz személyszállítási ügyekkel foglalkozó vezető ügyvivője.

Ráadásul a regisztrációs jegy technikai megvalósítása is felvet néhány alapvető problémát.



Drága papírra nyomnak egy nagy nullát

"Egy több biztonsági ponttal ellátott papírra nyomnak egy nagy nullát - ez pedig nagyon sokba kerül. A VDSzSz álláspontja szerint az arcképes igazolvánnyal utazó vasutas munkavállalók és azok családtagjai számát olyan más módon is meg lehetne becsülni, ami nem okozna az államnak ekkora pluszköltséget. Ez az egész leginkább egy pótcselekvésnek tűnik a MÁV részéről" - tette hozzá a VDSzSz illetékese.

A regisztrációs jegy kiterjesztésének szükségtelenségét az MSZP is kiemelte közleményében. A szocialisták szerint "a döntésről sem szakmai, sem munkavállalói szinten nem volt egyeztetés, nem készült hatástanulmány".

Ha pedig mindez nem lenne elég, a regisztrációs jegyet az érintettek - a kiváltani kénytelen utazók, a jegypénztárosok és az összesítést végző adminisztrátorok - is utálják.

Miért erőlteti mégis a MÁV és a mögötte álló Fidesz-KDNP kormány Fónagy Jánossal, a "közlekedésügyért is felelős" államtitkárral (hivatalosan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára) az élen a sokak által feleslegesnek kikiáltott újítás kiterjesztését?

Hülyeség-MÁV 1-0...

Egy kis matek MÁV-módra
- az eddigi adatokból becsülve a vasúton hét-kilenc millió az a szám, ahány utazásért nem kell fizetni egy évben
- a MÁV 38 ezer aktív vasutassal számol, szerintük azonban ennél jóval többen utaznak vasutas igazolványukat ingyen használva
- "több mint 200 ezer ilyen igazolványról beszélnek a vasútnál, ezek zöme volt dolgozóknál, illetve a munkavállalók családtagjainál kell keresni
- ez az ingyenességen alapuló rendszer szintén a MÁV számításai szeritn évente 250 milliárd forintot emészt fel









Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását