2024. május 10. - Ármin, Pálma

Pozitív a mérleg?

Tavaly 2,615 milliárd euróval több pénz érkezett Magyarországra az Európai Unióból annál, mint amit az ország különböző befizetések és hozzájárulások formájában oda átutalt.
2011. január 18. kedd 16:08 - HírExtra
Mindezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban közzétett negyedéves jelentése alapján számolta ki az MTI.

A negyedéves jelentés pénzforgalmi szemléletű adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben nettó 646 millió euró érkezett az EU-ból, 116 millió euróval több, mint egy évvel korábban. A negyedéves adatok összesítéséből számolt tavalyi összes nettó transzfer 115 millió euróval elmaradt a 2009-es rekordösszegtől, így is a második legnagyobb összeg Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta.

A nettó uniós transzferek 2008 végén, a pénzügyi és gazdasági válság kitörése nyomán ugrottak meg. 2009-ben nettó 2,73 milliárd euró uniós forrás áramlott Magyarországra szemben a 2006-2008 közötti évi 1-1,3 milliárddal.

A növekvő uniós nettó támogatásnak nagy szerepe volt abban, hogy Magyarország külföldi finanszírozási helyzete az utóbbi két évben nettó kölcsönfelvevőből nettó finanszírozóvá változott.

Az MNB a 2010 negyedik negyedévi EU transzferekről eredményszemléletű - az összegeket nem az átutalás, hanem a tényleges felhasználás idejére könyvelő - adatokat március 31-én, az időszakra vonatkozó fizetési mérleg statisztika keretében közöl majd.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását