2024. május 2. - Zsigmond

Kormánydokumentumok a szaúdi támogatásokról

Szaúd-Arábia "jelentős haladást" tett afelé, hogy kurtítani próbálja a terrorcsoportokhoz áramló pénzeket, de az olajban gazdag királyság és öbölbeli arab szomszédai továbbra is pénzügyi forrásai olyan mozgalmaknak, mint az al-Kaida és a tálibok - olvasható amerikai kormányiratokban, amelyeket a WikiLeaks oknyomozó portál tett közzé.
2010. december 6. hétfő 11:52 - HírExtra
A többéves időszakra kiterjedő belső diplomáciai sürgönyök tanúsága szerint Washington számára nagy kihívást jelentett szövetségeseinek meggyőzése arról, hogy le kell csapni a terror finanszírozására, amely pénzek nagy része feltehetőleg ezekben az országokban élő magánadományozóktól ered.

A táviratok ugyanakkor megállapítják az említett országok kormányainak kényes belpolitikai egyensúlyozását ez ügyben: egyfelől le kell sújtani a szélsőségesekkel rokonszenvezőkre, másfelől nem szabad szembekerülni a vallási, jótékonysági feladatokkal, nem szabad, hogy az Egyesült Államok bábjainak tűnjenek az egyre kétkedőbb lakosság szemében.

"A Szaúd-arábiai Királyság komolyan veszi ugyan a terrorizmus fenyegetését, de a szaúdi tisztségviselőket folyamatosan győzködni kell, hogy a terroristák szaúdi eredetű pénzelésének ügyét stratégiai prioritásként kezeljék" - olvasható Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egy tavaly decemberi emlékeztetőjében.

Szaúd Arábiát, a 2001. szeptember 11-i gépeltérítők többségének hazáját sűrűn érte amerikai bírálat, amiért lanyhán reagál a terror finanszírozására. Az Egyesült Államok rijádi nagykövetségének egy februári memoranduma szerint mindamellett az ország "jelentős haladást ért el az al-Kaida szaúdi eredetű pénzelése elleni harcban", s a jelentések szerint "az al-Kaida pénzgyűjtő képessége jelentősen csökkent, és most a leggyengébb" a szeptember 11-i merényletek óta.

Más öbölbeli országok szigorúbb megítélésben részesülnek. Clinton távirata szerint Kuvait kész fellépni az országot fenyegető (terror)hálózatok ellen, de "kevésbé hajlik a fellépésre azok ellen a kuvaiti bázisú pénzelők és segítők ellen, akik Kuvaiton kívüli támadásokat készítenek elő". Ennek következtében az ország "kulcsfontosságú tranzitpont", amelynek nincsenek meg az eszközei az ilyen tevékenység ellenőrzéséhez, a kormányt pedig politikai belharcok kötik gúzsba.

Az Egyesült Arab Emírségekről azt állapítja meg egy sürgöny, hogy "növekvő globális pénzügyi központ szerepe gyenge ellenőrző hatalommal párosulva sebezhetővé teszi a terroristák pénzelő és támogató hálózatainak visszaéléseivel szemben". Katarról pedig az a vélemény a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai dokumentumok szerint, hogy "vonakodik lecsapni ismert terroristákra, tartva attól, hogy az Egyesült Államok szövetségesének tűnjön, és megtorlásokat váltson ki".

A Szaúd-Arábiára vonatkozó sürgöny azt is megjegyzi még, hogy az ottani éves muzulmán zarándoklat és a ramadán szent hónapja kiváló alkalom (a terroristáknak) a pénzgyűjtésre, s hiányzik ennek ellenőrzése, valamint a jótékonysági tevékenységek szabályozása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását