2024. április 25. - Márk

Folyamatosan szivattyúznak a Balatonnál

Balatonboglár, Balatonfenyves és Balatonkeresztúr egyes területein folyamatosan szivattyúzzák a vizet, amely néhol melléképületeket, garázsokat és pincéket öntött el, de lakott épületrészekben, üdülőkben eddig nem okozott kárt.
2010. december 6. hétfő 15:51 - HírExtra
A Balaton vízállása az elmúlt napokban tovább emelkedett, hétfőn a siófoki vízmércén 123 centimétert mértek, ami 13 centiméterrel meghaladja az úgynevezett maximális üzemi vízszintet.
Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének beszámolója szerint a legkritikusabban érintett településrészeken a Balaton magas vízállása és a magas talajvíz miatt nincs értelme az elöntött pincékből kiszivattyúzni a vizet, mert a víz újra befolyik.

A somogyi tűzoltóság és katasztrófavédők átcsoportosították a hétvégén a nagyobb teljesítményű, tartalék szivattyúikat a Balaton délnyugati részére, így jelenleg el tudják végezni a munkát.

Az igazgató kitért arra, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban nem várható olyan mennyiségű csapadék, amely súlyosbítaná a helyzetet. Azt azonban csak remélni lehet, hogy nem lesz erősebb északi szél sem, amely "újrarendezné" a sürgős feladatokat a tó déli partjainál - tette hozzá Heizler György.

Közlése szerint a belvízveszély szempontjából nem okoz gondot, ha elkezdenek befagyni a vizek.

A Balaton védműveiben, a part menti közterületeken, a kikötőkben azonban komoly károkat okozhat a jegesedés a tó szokatlanul magas vízszintje miatt. A helyzetet súlyosbíthatja, hogy a parti védőművekben a nyár eleji viharok idején 500-600 millió forintos kár keletkezett, ezeket forrás híján csak kis mértékben tudták helyrehozni az érintett önkormányzatok.

A magas talajvíz és a vízműhálózatba illegálisan bekötött csapadékvíz-elvezetések miatt egy hete előfordult, hogy több szennyvízcsatornából szennyezett víz tört fel a Balaton körül. A szivattyúzás és Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. intézkedései nyomán ez a probléma megszűnt, szennyvíz nem jutott a Balatonba - mondta Heizler György.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását