2024. április 20. - Tivadar

Sólyom: a demokráciát is köti az alkotmány

A többség hatalmának alkotmányos demokráciákban működő korlátait és a magyar alkotmányos hagyomány elmúlt két évtizedének megvédendő értékeit hangsúlyozta Sólyom László az ELTÉ-n kedden.
2010. november 23. kedd 13:22 - HírExtra
"Most kezdődik a konszenzusos versus többségi demokrácia vitája és betáplálása a közvéleménybe, éppen ezért szeretném hangsúlyozni, hogy a többségi demokráciát is köti az alkotmány" - jelentette ki az Alkotmány-alkotmányosság című konferencia nyitó előadásán a volt államfő, alkotmánybírósági elnök, aki szerint a hazai alkotmányos hagyomány az új alkotmányszöveget is alakítani fogja, "ez a hagyomány elnémíthatatlan".

Sólyom szerint szükségtelen és tényszerűen nem igaz az az új alkotmányozást kísérő érvrendszer, amely a hatályos alkotmányt leértékeli, alkalmatlannak minősíti. Ugyanakkor a volt államfő elképzelhetőnek tartja a hangsúlyok átrendezését az új alaptörvényben, például a többközpontú magyar nemzet és az állam kapcsolatát, a család és a házasság intézményét vagy az adatvédelmet illetően.

Sólyom előadásában arra figyelmeztetett, hogy az új alkotmány legitimitása az "alatta működő rendszer sikerességében vagy kudarcában osztozik majd".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását