2024. április 29. - Péter

Hülyeség, vagy szép hagyomány?

Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem Disneylandbe, hanem az Egyesült Államok első elnökének, George Washingtonnak az észak-virginiai Mount Vernon uradalmába költöztetik azt a hálaadásnapi pulykát, amelynek a Fehér Ház jelenlegi lakója, Barack Obama a hagyományoknak megfelelően meg fog kegyelmezni - jelentette hétfőn a The USA Today.
2010. november 22. hétfő 21:30 - HírExtra
Disneyland öt éven át vállalta, hogy az elnöki kegyelemben részesített pulykák menedéke lesz. A szórakozató parknak mostanra a jelek szerint elege lett a feleslegessé vált szárnyasokból.
"Olyan új dolgokat fogunk csinálni, amelyekkel meglephetjük vendégeinket" - jelentette ki John McClintock, Disneyland szóvivője.

A Fehér Ház asztalára szánt idei "nemzeti pulyka" mostantól a volt Washington-birtokon élheti le életének hátralévő éveit. Emily Coleman Dibella, az uradalom szóvivője emlékeztetett rá, hogy Washington volt az első elnök, aki 1789-ben hálaadásnapi proklamációt bocsátott ki. Az amerikai főváros névadója maga is tenyésztett és fogyasztott pulykát. A birtokon ma is tartanak baromfit.

Az a 21 hetes szerencsés szárnyas, amelyet hozzáértő szemek csütörtökön válogattak ki a kés alá szánt jószágok közül, a Fehér Háztól mindössze egy sarokra lévő W Hotelban várja az elnöki kegyelmet. A Nicholas fajtájú pulyka a borászatáról is híres kaliforniai Sonoma-völgyből származik. Obama a tervek szerint szerdán fog megkegyelmezni a szárnyasnak, a hálaadás napját pedig csütörtökön tartják.

A hálaadás a legnagyobb családi ünnep Észak-Amerikában. Az Újvilágba négy évszázaddal ezelőtt érkezett, súlyos éhezéseket átélt első telepesekre emlékezve, az amerikaiak az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökén, Kanadában pedig, ahol a korai tél miatt már korábban betakarítják a termést, október második hétfőjén ünneplik a hálaadást.

Az ünnep hagyományosan alkalmat ad jótékonykodásra is. Az állami, önkormányzati és emberbaráti szervezetek ilyenkor élelmiszeradományokat szoktak szétosztani. A Főváros Körzetének Élelmiszerbankja - több mint 700 ügynökség és non-profit szervezet ellátója - idén 30 millió font (13 600 tonna) élelmet fog adományozni a rászorulóknak hálaadás és karácsony alkalmából - jelentette hétfőn a The Washington Post. Többet, mint a bank 30 éves fennállása alatt bármikor.

Gábor Zsazsa és férje idén is 300 pulykát ajánlott fel a hajléktalanok javára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását