2023. október 3. - Helga

Elutasították az egykori szakállamtitkár kérését

A Fővárosi Bíróság (FB) elutasította Benedek Fülöp és védője által benyújtott fellebbezést, így a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egykori szakállamtitkára december 5-ig előzetes letartóztatásban marad.
2010. november 17. szerda 18:19 - HírExtra
Az FB szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint B. Fülöp ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt folyik eljárás, a Budapesti Nyomozó Ügyészségen folyamatban lévő büntető ügyben hétfői tanácsülésükön hozott végzés jogerős.
A Budai Központi Kerületi Bíróság múlt pénteken rendelte el B. Fülöp előzetes letartóztatását. A gyanúsított és védője a döntés ellen fellebbezett, a Fővárosi Bíróság ezeket viszont nem találta alaposnak - írták.

Egyetértettek az elsőfokú bírósággal abban, hogy "az eljárás jelenlegi szakaszában - amikor a teljes elkövetői kör felderítése még folyik, valamint adatok vannak arra, hogy a gyanúsított törekedett a bizonyítási eljárás eredményességét befolyásolni - B. Fülöp esetében fennáll annak a veszélye, hogy szabadon hagyása esetén tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítékok megsemmisítésével vagy más módon veszélyeztetné a bizonyítási eljárást".

Hangsúlyozták: különösen az eljárás kezdeti, felderítő szakaszában kiemelten fontos lehet, hogy a gyanúsított és más személyek közötti információáramlás korlátozva legyen.
Az elsőfokú bíróság jogszerűen jutott arra a következtetésre, hogy B. Fülöp tekintetében csak a legszigorúbb kényszerintézkedéssel biztosítható az eljárás eredményes lefolytatása - tették hozzá.

A Fővárosi Főügyészség sajtóirodája két hete közölte az MTI-vel, hogy Benedek Fülöpöt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt őrizetbe vették.
A közleményben az állt: a gyanúsítás lényege szerint "B. Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki."

Cselekményeivel a gyanúsított vagyonkezelői kötelezettségét szándékosan megszegve - részben felbujtóként - (a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyetteseként) a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott - olvasható az ügyészségi közleményben.

Másnap a Budai Központi Kerületi Bíróság jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekmény gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte az egykori államtitkárt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását