2024. április 20. - Tivadar

Őszzel is ünneplik a múzeumokat

Óriás papucsot, szablyavívást, s a Tisza-parti város múltját felelevenítő képeslapokat is láthatnak azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Kultúrpalotába a Múzeumok őszi éjszakájára.
2010. november 10. szerda 22:29 - HírExtra
Tavaly rendezte meg először a Múzeumok őszi éjszakáját a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a rendezvényen sok százan vettek részt - mondta Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense.

Hozzátette: a sikeren felbuzdulva idén is megszervezik az eseményt, szombaton három helyszínen, a Kultúrpalotában, a Kass Galériában és a múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete házban este hattól tízig várják az érdeklődőket.

Az este látogatói szakavatott vezetők segítségével ismerhetik meg a múzeum állandó és időszaki kiállításait, de a tárlatvezetések mellett rendhagyó programokat is kínálnak a szervezők. Az érdeklődők műhelybemutatón tudhatják meg, mitől páratlan a szögedi papucs, s Sally Tibor cipészmester azt is elárulja, hogyan készítette el a világ legnagyobb - 188-as méretű - kézzel varrott, kifordított papucsát.

Fári Irén és Simoncsics János régi szegedi képeslapok segítségével idézik meg a város múltját, lesz szablyavívó bemutató, s a vendégek egy keleti harcművészet, a bu-jutsu kai művelőit is láthatják. A jó hangulatról Szűcs Szilárd dudás és Tóth Antal tekerős gondoskodik.
A Múzeumok őszi éjszakáját nyolcvan intézmény részvételéve tavaly rendezték meg először, az esemény százezer embert vonzott. Idén az országos rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pénzhiányra hivatkozva nem hirdette meg, a Múzeumok őszi
fesztiválja hivatalosan a Márton-napi vigasságokkal zárul a hétvégén.

Néhány múzeum azonban így is szervez éjszakába nyúló programokat. A szegedi Móra Ferenc Múzeum mellett például a fővárosban a budai Vár több intézménye is megtartja a Múzeumok őszi éjszakáját. A Magyar Országos Levéltár érdekes előadásokkal, nosztalgiafotózással és raktárlátogatással várja az érdeklődőket, akik Farkas Bertalannal is találkozhatnak.

A Sziklakórház Múzeumban felejthetetlen időutazáson vehetnek részt a látogatók, akik többek között gázálarcokat, vegyvédelmi, polgári védelmi és katonai ruhákat is felpróbálhatnak. A Királyi Borház és Pincemúzeumban pedig megelevenedik a magyar bor-, és italkultúra, valamint a kézműves hagyomány.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását