2024. április 29. - Péter

Clinton: békés megoldást akar

A területi viták békés rendezését szorgalmazta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójának zárónapján, szombaton Hanoiban.
2010. október 30. szombat 16:24 - HírExtra
A fórum keretében tartott Kelet-Ázsia Csúcson (EAS) a washingtoni diplomácia vezetője beszédében nem utalt közvetlenül a Kína és Japán között nemrégiben egy vitatott hovatartozású sziget kapcsán kirobbant konfliktusra. Mint mondta, az Egyesült Államok nemzeti érdeke a hajózás szabadságának, és az akadálymentes kereskedem biztosítása. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha területi vita keletkezik, azt békésen, a nemzetközi jog alapján törekszenek megoldani.

Clinton dicsérte Kínát azért, mert egy hivatalos és kötelező érvényű magatartási kódex kidolgozására tett javaslatot a területi viták megoldására. Megfigyelők szerint ugyanakkor az amerikai külügyminiszter burkolt megjegyzése jelzés lehet Kínának arra, hogy az Egyesült Államok többet szeretne látni Pekingtől ezen a téren.

Kína és Japán az utóbbi évek legsúlyosabb diplomáciai válságát éli. A kapcsolatok azt követően romlottak meg, hogy a japán parti őrség szeptember 7-én elfogott egy kínai halászhajót a Kelet-kínai-tengeren lévő, vitatott hovatartozású Tiaojü- (Diaoyu), japánul Szenkaku-szigetek közelében, és a hajó kapitányát több mint két héten át fogva tartotta. Kína többször is leszögezte, hogy a szigetek feletti szuverenitását megkérdőjelezhetetlennek tartja, míg Tokió azt állítja, hogy nincs szigetvita, a szigetek nemcsak Japán ellenőrzése alatt vannak, hanem az ország területét is képezik. A területekre Tajvan is igényt tart.

A csúcson Ven Csia-pao kínai kormányfő arról beszélt, hogy Peking kész együttműködni másokkal a kelet-ázsiai térség kooperációjának elmélyítésében. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a térség integrációs folyamatában tiszteletben kell tartani az ASEAN vezető szerepét. Törekedni kell arra is, hogy a már kialakult tárgyalási formák továbbra is fennmaradjanak. Üdvözölte Oroszország és az Egyesült Államok részvételét a csúcson - a külügyminiszterek kaptak meghívást -, egyben reményét fejezte ki, hogy a két ország konstruktív szerepet tölt be majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását