2024. május 5. - Györgyi

Jobbik: hagyja abba a Fidesz az alkotmány-előkészítést

A Jobbik azt szeretné, ha - a sajtóbizottság ellenőrző albizottsághoz hasonlóan - az alkotmány-előkészítő bizottságból is kilépne a Fidesz.
2010. október 27. szerda 21:46 - HírExtra
Novák Előd, a párt országgyűlési képviselője az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a médiát szabályozó törvények végrehajtását vizsgáló albizottság kormánypárti tagjai hétfőn lemondtak tagságukról álláshalmozásuk, illetve szándékos obstrukciójuk miatt.
Mint írja, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ezt így magyarázta: "vannak hülyeségek, amihez nem föltétlenül kell asszisztálni".

Novák Előd közölte: ezt a frakcióvezetői intelmet ajánlja a Jobbik a fideszes képviselők figyelmébe az alkotmányosság felfüggesztésének ügyében. "Az őszödi lapulás, a cinkos asszisztálás helyett tiltakozzanak a - jelenleg hivatalosan még - szabad mandátum elve alapján!" - fogalmaz.

A Jobbik felszólítja a Fideszt, hogy vonuljon ki az új alkotmány előkészítéséből. Novák Előd felidézi, hogy az elmúlt hónapokban több mint féltucatnyi alkalommal módosították az alkotmányt, esetenként egészen méltatlanul. Például Borkai Zsolt személyére szabva, a Jobbik ellen a rendőrökre szabott közélettől eltiltást 5-ről 3 évre módosítva, hogy ismét Győr polgármestere maradhasson. Ezt megteheti a Fidesz ezután is, "de az alkotmányosság tiszteletének hiánya miatt sem méltó az alkotmányozó nemzetgyűlés szerepének betöltésével új alaptörvényt létrehozni, sokkal inkább méltó örököse a sztálinista alkotmánynak".

Novák Előd arra is felhívja a figyelmet, hogy Alkotmánybíróság által megsemmisített törvény azonos tartalommal való, újbóli benyújtására nem talált korábbi példát a Képviselői Tájékoztató Központ.
A képviselő szerint Lázár János cinikus hasonlata (amiben a nép nem dönthet, azzal az Alkotmánybíróság se foglalkozhasson) azért is hamis, mert míg az Ab szakmai, addig a nép többségi alapon dönt, a kettőt nem lehet összehasonlítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását