2024. május 6. - Ivett, Frida

EU: Bánáti kinevezése szabályos volt

Bánáti Diána kinevezése az Európai Unióban bevett szabályoknak megfelelően történt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egyik fontos posztjára, és az Európai Bizottság "elégedett" az eljárással - hangoztatta szerdán Brüsszelben a testület szóvivője.
2010. szeptember 29. szerda 18:50 - HírExtra
Frédéric Vincent arra a francia lapértesülésre reagált, amely szerint Brüsszelben a génkezelt növények melletti lobbizással vádolják a magyar szakembert. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Bánáti kinevezését az Európai Bizottság szűk listája alapján az uniós tagországokat képviselő tanács hagyta jóvá, majd rábólintott az Európai Parlament is.

Arra a kérdésre, hogy az illetékes valóban meghamisította-e az életrajzát, mint azt a francia lap állítja, a szóvivő azt válaszolta, hogy az életrajz olvasható az interneten, és a bizottság elégedett azzal a procedúrával, amelynek nyomán Bánátit kinevezték.

Emlékeztetett arra is, hogy, hogy a Bánáti Diána elnökölte testület adminisztrációs kérdésekkel foglalkozik, közvetlenül nincs hatása az EFSA készítette tudományos állásfoglalásokra.

Bánáti Diána, a Központi Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet (KÉKI) főigazgatója az MTI-nek szerdán cáfolta azokat az állításokat, amelyek a génmódosított (GM) növények mellett lobbizna. Bánáti Diána felháborítónak tartja és visszautasítja azokat az állításokat, amelyek a baloldali francia napilap, a Libération szerdai számában jelentek meg, s amelyek kapcsán megszólalt a Greenpeace Magyarország is.

Bánáti Diána elmondta: korábban volt az ILSI elnökségi tagja, jelenleg az EFSA igazgatótanácsának az elnöke, július 1-től kapott újra négyéves mandátumot. Az érdekeltségi nyilatkozatában pedig természetesen fel van tüntetve az ILSI. Az EFSA független intézmény és nincs döntési hatásköre a GM növények engedélyezése kapcsán - hívta fel a figyelmet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását