2024. április 20. - Tivadar

Rétvári: ahol fát vágnak ott hullik a forgács

Rétvári Bence szerint elkerülhetetlen, hogy a közigazgatási reform eredményeként elbocsátások történjenek például az egyes tárcákhoz tartozó háttérintézményeknél - erről az Igazságügyi és Közigazgatási Minisztérium államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt.
2010. szeptember 17. péntek 08:23 - HírExtra
A lap pénteki számában megjelent interjúban a KDNP-s politikus kifejtette: a Gyurcsány-kormány intézkedéseivel a központi közigazgatás létszámának csökkentését csak papíron valósította meg, mégpedig úgy, hogy az ott dolgozókat átirányították különböző háttérintézményekhez, miközben ugyanazt a feladatot látták el továbbra is, bár nem köztisztviselői minőségben. Hozzátette: ennél mélyrehatóbb változtatást szeretnének.

A közigazgatási reformmal kapcsolatban kifejtette: annak lényege, hogy a szolgáltató állam intézményei minél közelebb kerüljenek az állampolgárokhoz. Szólt arról is, hogy takarékosabb államot szeretnének és példaként említette, hogy míg az Egyesült Államokban egyetlen papír szükséges egy vállalkozás beindításához, bizonyos afrikai országokban 30, nálunk pedig 52.

A közigazgatási reform forrását firtató kérdésre azt mondta: az előző kormányok felelőtlen tevékenysége miatt hazai források egyszerűen nem állnak rendelkezésre, a reformokat uniós pénzekből kívánják megvalósítani. Külön szólt arról is, hogy a szándékaikról egyeztetnek az érdekvédelmi szervezetekkel is és informális megbeszélések már voltak.

Rétvári Bence szerint vannak olyan széles körű társadalmi igények, amelyeknek az állami és igazságszolgáltatási intézményrendszer nem tud megfelelni. Ezek elsősorban a közérdek érvényesítésével kapcsolatosak - tette hozzá.

Mint mondta, az elmúlt években olyan sokan éltek vissza a rájuk bízott közhatalommal, hogy bebizonyosodott: "a rendszerváltáskor a polgárok nem kaptak elég garanciát a hatalommal szemben, pontosabban a közhatalommal visszaélőkkel szemben". Szerinte ezért arra lenne szükség, hogy a bíróságok hatékonyabban tudjanak fellépni a közérdek védelmében, legyen szó állami vagyonról vagy politikusok, köztisztviselők felelősségéről. Kifejtette: bírósági eljárási szabályok megváltoztatására gondol.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását