2024. május 12. - Pongrác

CIB: ne váltsák forintra svájci frank alapú devizahitelüket

Most nem érdemes forintra váltani a svájci frank alapú devizahitelt, mert akkor az ügyfél realizálja a veszteséget - mondta Lamboy Judít, a CIB Bank lakossági üzletágának vezetője.
2010. szeptember 15. szerda 16:22 - HírExtra
Az átváltás mindaddig veszteséget okoz, amíg a svájci frank árfolyama a további törlesztési periódusban - elméleti feltételezéssel élve - folyamatosan 241 forintot nem ér el - jelezte Lamboy Judit.

A bajba jutott devizahitelesek problémáját csak a kormány, a bankok és az ügyfelek közösen képesek megoldani - hangsúlyozta a CIB üzletági vezetője. Hozzátette, hogy a CIB kínál a bajba jutott devizahitelesek számára úgynevezett megoldás hitelt forintban, amelynek kamata 7,5 százalék, kezelési költség nélkül. Ez rövid távra "menedéket" jelenthet azok számára, akik 215-220 forintos svájci frank esetén már nem képesek törleszteni, mivel három éves türelmi időre jelentősen csökkenti a törlesztő részletet.

Lamboy Judit a tájékoztatón szólt a Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők által ismertetett nyolc pontról, amelyeket a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére dolgoztak ki, amelyek részeként megtiltanák például az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, előírnák a középárfolyam alkalmazását és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét.

A CIB lakossági üzletágának vezetője elmondta: a középárfolyam alkalmazása mintegy havi ezer forint megtakarítást jelent a példában szereplő 5 millió forintos svájci frank hitelnél, ahol most a törlesztő részlet közel 50 ezer forint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását