2024. április 28. - Valéria
Hajléktalanok százai gyűjtik szorgosan a fém sörös dobozokat. Szelektív hulladékgyűjtés ez a javából, egyelőre azonban csak a HírExtra foglalkozik a témával. De hamarosan Tarlós István is hegyezni fogja füleit, a kétfarkú meg már csóválja.
2010. augusztus 30. hétfő 07:32 - Páczai Tamás
Alumíniumra éhes csipet-csapat

Az elmúlt hónapokban, talán 1-2 évben a figyelmes járókelő, de a még valamennyire józan bulizó fiatalság felfigyelhetett arra, hogy egyre több hajléktalan lepi el esténként a város utcáit és a kiürült sörös dobozokat gyűjtik. A jelenség talán az Erzsébet téri Gödör környékén figyelhető meg a legjobban, hiszen ott esténként több ezer fiatal szórakozik. Így a hajléktalanok is itt pörögnek, gyakran versenyeznek is egy-egy kiürült dobozért.

Munkájukat a kényszer, a pénzszerzés kényszere szüli. Minél több alumínium dobozt szednek össze, annál több bevételre tehetnek szert a fémfelvásárlóknál. Ezért aztán nagyon hatékonyan dolgoznak, figyelmüket a legapróbb részlet sem kerüli el.

A pesti éjszaka üdvözli a "dolgot"

Tevékenységüket kedvezően fogadja az elfogyasztott sörmennyiséggel arányosan egyre lustulóbb pesti fiatalság is: sokan szólnak a hajléktalanoknak és beledobják zacskójukba a kiürült palackokat. A sörös dobozok mellett természetesen kelendőek a különböző boros és sörös üvegek, így ezek sem sokáig éktelenkednek az Erzsébet-tér megviselt gyepszőnyegén.

Mini közvélemény kutatásunk alapján a fiatalok nagy része kifejezetten örül a hajléktalan emberek tevékenységének, hiszen így tisztább környezetben szórakozhatnak, nem kell elvonszolniuk delíriumban megfáradt testüket a legközelebbi kukáig és e különleges szimbiózisból gyakran adódnak jópofa szóváltások is.

Hogy egészen pontosan mi történik az esténként begyűjtött sörös, üdítős dobozokkal, üvegekkel azt pontosan nem tudjuk. De ígérjük, kiderítjük hamarosan, hiszen ez cikksorozatunk első része. A folytatásban utánajárunk hogyan gyűjtik össze az értékes hulladékot és hová szállítják, megszólaltatjuk az érintett feleket.

Lehet más véleménye mindenkinek

Úgy gondoljuk, hogy a környezetszennyezéstől egyre terheltebb világunkban rendkívül nagy figyelmet kell szentelni minden olyan civil szerveződésnek, amely bolygónk élhetőbbé tételét segíti. Kifejezetten hasznosnak tartjuk a hajléktalan emberek dobozgyűjtését, még akkor is, ha az olyan mellékes következményekkel párosul, mint a belváros utcáin alvás, koldulás, hogy csak a szagtalan részét említsük a dolognak.

Jelen állás szerint a politika főleg akkor foglalkozik a hajléktalan kérdéssel, amikor a belváros utcáiról kell eltakarítani – inkább eltüntetni - a turizmus és/vagy a köztisztaság jegyében. Viszont a politika is egyre érzékenyebb a zöld témákra, elég ha csak az országgyűlési választásokon új erőként szereplő LMP sikerére gondolunk, de mellettük az összes párt vezető szlogenjei között megtalálható a környezetért aggódó gondolatvilág is. Fel lesz tehát adva a lecke leendő vezetőinknek.

Szervezést és még több pénzt

Véleményünk szerint érdemes lenne felkarolni a hajléktalanok tevékenységét, hiszen közvetve a város tisztasága érdekében dolgoznak. Kis szervezéssel talán még jobban lehetne motiválni őket munkájuk végzésére. A munka megszervezésével még több szemetet lehetne eltakarítani a városból, a szelektív hulladéktárolók borogatását (ezekből is próbálják kihalászni az értékes alumíniumot, ami időnként boruláshoz vezet) is meg lehetne szüntetni csapatmunkával. Lelki szemeink előtt önkéntesek és vagy szakemberek segítségével szervezett hajléktalancsapatok járnák az utcákat, éttermeket, szórakozóhelyeket.

Az alumínium és visszaváltható üveg mellett összegyűjtenék a többi szemetet is, mert egy kis plusz pénzzel motiválhatóak lennének a nemes feladatra. A szervezés természetesen nagy feladat lenne, de megoldható. Elemzésekkel, felmérésekkel kiszámítható lenne, hogy gazdaságilag megéri-e vagy sem. Mindenesetre megfelelő motiváció ellenében a hajléktalanok is dolgoznának, mint azt történetünk is jelzi.

Érdekes a felvetés

Kíváncsiak voltunk, hogy az érdekvédő szervezetek hogyan fogadják elképzelésünket. A Hajléktalanokért közalapítvány nevében Maróthy Márta szakmai igazgató elmondta, hogy ötletünket nagyon izgalmasnak és elgondolkodtatónak tartja. A hajléktalanok alumínium gyűjtésével ők is találkoztak, azonban még nem gondolkodtak el azon, hogyan lehetne ezt hasznosítani a város és az érintettek érdekében.

Maróthy hozzátette, hogy az elképzelés megvalósítható lehet, hiszen nyugaton több kutatásra alapozva a motivációkényszert használják ki például az autisták foglalkoztatásba vonása érdekében. Rájöttek, hogy ezek a betegek nagyon jól tűrik, adott esetekben kifejezetten szeretik a monotóniát, ezért az ilyen jellegű (adatrögzítés, szalagmunka) munkavégzésre kifejezetten alkalmasak, talán jobban, mint egészséges embertársaik.

Ebből kiindulva a hajléktalanokat is motiválná, ha már így is jövedelmező üzletük még többet hozna a konyhára.

Maróthy Márta hozzátette, hogy eddig még nem készült olyan felmérés, kutatás, ami ezt a jelenséget vizsgálta volna, véleménye szerint mindenképpen szükséges lenne egy ilyen, mielőtt az érdemi szervezéshez nekilátnának.

A politikában nem reménykedik, mert szerinte a hajléktalankérdés akkor merül fel, amikor a lakossági ingerküszöb miatt a népszerűség növelésének esélyét látják benne. De reméli, hogy a zöld gondolat mégiscsak megmozgatja a politikusok fantáziáját, főleg, hogy közeleg az önkormányzati választás. Egy ígéretet pedig már másnap számon lehet kérni.

Kerestük a Menhely Alapítvány képviselőjét is, azonban cikkünk megjelenéséig nem tudtuk elérni. Amennyiben később sikerül, álláspontjukat természetesen közöljük.

Budapesten tökéletesen működik a szelektív hulladékgyűjtés


A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. sajtóosztálya kérdésünkre elmondta, hogy ők civil kérdésekben nem nyilvánítanak véleményt, nekik a munkavégzés fontos. Az FKF szerint Budapesten a szelektív hulladékgyűjtés tökéletesen működik, a hulladékudvarokban egyre több lakos helyezi el lim-lomját, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek is jól működnek. Felvetésünkre, mely szerint a hajléktalanok ige hatékonyan segítik cégük munkáját (magyarul az FKF-nek kevesebb a dolga, mert helyettük ingyen megoldják) nem reagáltak érdemben.

Itt tartunk jelenleg. A folytatásban megkeressük, hol adják el a hajléktalanok az alumínium és üveghulladékot, mennyire jövedelmező munka ez. Az érintettek elmesélik a munkafolyamatot. Később a politikusok véleményét fogjuk kikérni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását