2024. április 19. - Emma

Egyre több járat indul Bagdadba

Két évtizednyi háborúskodás után Bagdad lassan kezd visszatérni a nemzetközi légi közlekedés vérkeringésébe, miután az óriási lehetőségekkel kecsegtető olajipar egyre több üzletembert csábít a közel-keleti országba.
2010. augusztus 28. szombat 09:57 - HírExtra
Irakban már véget ért a halálspirálként emlegetett időszak, amelyet a 2005-2007 között tapasztalt erőszakhullám jellemzett, jóllehet még mindig rendszeresek az etnikai és felekezeti alapú támadások. Az utóbbi hónapokban egyre több nemzetközi légitársaság indít járatot Bagdadba, illetve tervezi, hogy az iraki fővárost ismét felveszi a menetrendbe.

Hét évvel az Egyesült Államok vezette iraki invázió után lassan visszatérnek azok a vállalkozások is, amelyeket a kőolaj és az újjáépítési megbízások vonzanak a térségbe. Eddig összesen tizenkét, főként arab légi társaság kapcsolta össze Bagdadot Libanonnal, Szíriával, Törökországgal, Bahreinnel, Jordániával, Iránnal és a térség más országaival. A bagdadi repülőtér illetékesei szerint a legújabb úti célok között szerepel a szaúd-arábiai Dzsidda és az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, Abu-Dzabi is.

A Lufthansa szeptember 30-tól tervezi a repülések megindítását Németországból, miközben az irakiak szintén tárgyalnak az Austrian Airlines, a dubaji Emirates légitársaság, valamint egy francia légitársaság képviselőivel - mondta Adnan Blebil, az Iraki Polgári Légiközlekedési Hatóság (ICAA) vezetője.

A nagyobb forgalomra számítva a hatóságok tervezik a harmadik terminál felújítását. A repülőtér ezen részére közel két évtizeden át nem volt szükség, miután a háború és a sorozatos ENSZ-szankciók miatt szinte alig volt polgári forgalom. A légitársaságok szerint a bagdadi járatok a legtöbb hasznot hozó desztinációk között szerepelnek, ugyanis a gépek többsége teljes kihasználtsággal repül, annak ellenére, hogy a mindössze 800 kilométeres távolságban található jordán fővárosból is 800 dollár (178 ezer forint) a legolcsóbb turistajegy Bagdadba.

A külföldi légitársaságok Irakba csalogatása érdekében a bagdadi nemzetközi repülőtér büszkélkedik a világ egyik legszigorúbb biztonsági ellenőrzési rendszerével, amely magában foglalja például a gépkocsiba rejtett pokolgépek és az öngyilkos merénylők kiszűrését is. Az utazóknak összesen hat biztonsági ellenőrzési ponton kell áthaladniuk, az első a repülőtértől több mint egy kilométerre található.

Itt kutyás őrök teljesítenek szolgálatot, mindent és mindenkit átvizsgálnak. A terminál területére csak a beszállókártyával rendelkező utasok léphetnek, akiknek a rokonoktól, barátoktól még az épületen kívül kell elbúcsúzniuk - magyarázta Paul Gillert, a terminált mintegy hétszázfős személyzettel felügyelő biztonsági cég vezetője.

A Szaddám Huszein volt iraki elnök parancsára indított 1990-es kuvaiti invázió és az ezt követő ENSZ-szankciók hatására Irak szinte teljesen elszakadt a külvilágtól. Az akkoriban még Saddam International néven ismert nemzetközi repülőtérre a Royal Jordanian légitársaság járatait eltekintve gyakorlatilag egyetlen repülő sem érkezett.

A ma már Bagdad International Airport nevet viselő légikikötő még jóval elmarad az átlagos kihasználtságtól. Becslések szerint tavaly mindössze 600 ezer utast szolgált ki, miközben Nagy-Britanniában a hasonló méretű birminghami repülőtér 9,1 millió utast fogadott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását