2024. április 29. - Péter

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP országgyűlési képviselője, Dorosz Dávid a szabálysértési törvény tervezett módosítása miatt, mert szerinte a javaslat ellentétes az ENSZ gyermekjogi egyezményével - közölte az LMP kedden az MTI-vel.
2010. augusztus 18. szerda 10:15 - HírExtra
A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy az ENSZ gyermekjogi egyezményének 37. pontja kimondja: az államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy elzárást fiatalkorúakkal szemben csak a legvégső esetben alkalmaznak. Az LMP-s képviselő úgy látja, hogy a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett törvénymódosítás "teljes mértékben ellentmond a Magyarország által is aláírt nemzetközi egyezménynek".

Az LMP már azt is felháborítónak tartja, hogy a javaslat beterjesztője semmilyen szakmai szervezettel nem egyeztetett. A szakmai és civil szervezetek a parlamenti vita alatt is többször szót emeltek a törvénymódosítás ellen, a kormány azonban figyelmen kívül hagyta ezeket az aggályokat, az ellenzéki módosító javaslatokkal együtt - emlékeztetnek.

Az LMP számára "elfogadhatatlan, hogy gyerekeket csukjanak le kis súlyú szabálysértések miatt. A törvény elfogadása nem Európa és a 21. század felé tett lépés. A Fidesz ósdi, lejárt szavatosságú büntetőpolitikája a fiatalokat semmilyen módon nem segíti, nem visszatartja, hanem stigmatizálja és a bűnözői életpálya felé löki őket" - írták.

Az LMP ezzel szemben "azt a modern, áldozat- és közösségközpontú büntetőpolitikát képviseli", amely szerint a fiatalkorúakat segíteni kell, hogy "visszataláljanak arra az útra, ami a társadalom normakövető tagjaivá teszi őket" - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. augusztus 18. 14:58
Kampányol az lmp.

Ilyenkor mindenbe belekötnek, és lehetőleg minél hangosabban teszik ezt.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását