2024. március 29. - Auguszta

Még keresik a törésvonalat, amely a haiti földmozgást okozta

Nem a széles körben feltételezett Enriquillo, hanem egy új, eddig ismeretlen törésvonal okozta a pusztító 2010. januári haiti földrengést - állítja egy amerikai kutató.
2010. augusztus 16. hétfő 18:59 - HírExtra
Eric Calais, az indianai West Lafayette-ben található Purdue Egyetem geofizika-professzora az amerikai geofizikai unió brazíliai Foz do Iguacuban megrendezett ülésén beszélt erről. Calais szerint a 7-es erősségű földrengéshez vezető legtöbb, ha nem összes geológiai mozgás az új, egyelőre feltérképezetlen törésvonal mentén történt. Az új vonal veszélyessége és jellemzői, így esetleges összeolvadása az Enriquillóval mélyebb rétegekben, csak további részletes kutatások során deríthető ki - vélekedett a kutató.

Eric Calais szerint az új eredmények arra engednek következtetni, hogy Haiti földrengési környezete sokkal összetettebb, mint korábban feltételezték.

Bruce Presgrave, az amerikai geológiai intézet geofizikusa szerint az új felfedezés azok közé a jelentős eredmények közé tartozik, melyek jellemzően a nagy földrengések után születnek meg, amikor a kutatók intenzív kutatásokat végeznek a helyszínen.

Az első arra utaló jel, hogy a januári haiti földrengést nem az Enriquillo okozta, akkor került napvilágra, amikor a geológusok semmilyen jelentős felszíni elváltozást nem találtak a kelet-nyugati irányú törésvonal mentén. Az adatok ehelyett egy új törésvonalra utaltak: egy, az Enriquillótól északra fekvő terület megemelkedett és délre tolódott - fejtegette Calais.

Az amerikai kutató új eredményei a haiti főváros, Port-au-Prince térségében végzett felszíni megfigyeléseken, GPS-méréseken és más adatokon alapulnak.

Eric Calais már 2008-ban arra figyelmeztetett, hogy Haiti déli részén felgyülemlő feszültség egy akár 7,2-es erősségű földrengéshez is vezethet az Enriquillo mentén. A brazíliai konferencián úgy fogalmazott, hogy a két évvel ezelőtti adatokból nem volt közvetlenül kikövetkeztethető, hogy a feszültség az Enriquillo, vagy egy másik törésvonal mentén gyülemlett fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását