2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bobby McFerrin újra hazánkba látogat

Három év után ismét Magyarországon koncertezik Bobby McFerrin, az a cappella éneklés egyik legkiválóbb képviselője: az amerikai művész szombaton Debrecenben a Kölcsey Központban, vasárnap pedig Budapesten a Syma csarnokban lép fel.
2010. augusztus 16. hétfő 15:01 - HírExtra
Bobby McFerrin nemrég megjelent új albumát, a VOCAbuLarieS-t bemutató turnéja márciusban az Egyesült Államokban kezdődött és a magyar fővárosban fejeződik be. A Syma csarnokban duettet énekel Szvorák Katalin népdal-, Kolonits Klára opera- és Szőke Nikoletta dzsesszénekessel, emellett Magyar Borival, a Besh o drom vokalistájával, valamint az etno-rockzenét játszó örmény zenekarból, a Deti Picassóból ismert Gaja Arutjunjan énekesnővel részleteket ad elő Bobble című a cappella operájából is.

Az énekes, dalszerző, karmester eddig háromszor járt Magyarországon, mindháromszor Budapesten: 2004-ben dupla koncertet adott (előbb a MÁV Szimfonikusokat vezényelte, majd énekelt), egy évre rá a cappella lépett fel, akárcsak 2007-ben.

A hangjával négy oktávot átívelő Bobby McFerrin lemezei eddig húszmillió példányban fogytak el. 1988-ban megjelent dala, a Don't Worry, Be Happy a XX. század egyik legnépszerűbb könnyűzenei felvétele, amely az a cappella (kizárólag vokális) dalok közül elsőként volt az amerikai Billboard-lista vezetője. A 60 éves énekes dolgozott már együtt többek között Chick Coreával, a londoni, a New York-i és a bécsi filharmonikusokkal, valamint Herbie Hancock-kal is.

VOCAbuLarieS című új lemezének címe egyrészt a vokális zenére utal, másrészt a szótár szóval arra, hogy a szövegek egyfajta kollázsát alkotják a latinnak, az olasznak, a szanszkritnak, a zulunak, a spanyolnak, az orosznak, a hébernek, a portugálnak, a mandarinnak, a japánnak, a franciának, az arabnak, a németnek, az angolnak és a walesinek, valamint a Bobby McFerrin által kreált saját nyelvnek.

A tízszeres Grammy-díjas McFerrin nyolc év szünet után adta ki a lemezt. A hét vokális dalban összesen ötvenkét vokalista kísérte McFerrint, különböző műfajok - dzsessz, opera, performansz-művészet, régizene, kabaré, rock and roll - képviseletében. Közöttük volt a Grammy-díjas rhythm and blues énekes Lisa Fischer, Luciana Souza brazil dzsesszújító, Janis Siegel, a Manhattan Transfer énekegyüttes tagja, Rhiannon dzsesszénekes és a New York Voices együttes. A vokalistákat csak ütősök, szaxofon, fafúvósok és némi szintetizátor-program egészítette ki az albumon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását