2024. április 27. - Zita
Ismeretlen tettes által végrehajtott merénylet során Alsóörsön életét vesztette az igazoltató és az igazoltatott is. Hírportálunk utánajárt az ügynek: megdöbbentő, új részleteket sikerült megtudnunk.
2010. augusztus 5. csütörtök 07:56 - Győry S. József
Öngyilkosság?

A helyszíni szemle alapján önkezével vetett véget életének az az ismeretlen férfi, akit délután egy elhagyott autó mellett találtak a rendőrök.

A külföldi rendszámú autóban több lőfegyver is volt, köztük olyan, amely számításba jöhet az alsóörsi bűncselekmény elkövetésének eszközeként - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerda este.

A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint a kutatással párhuzamosan folyó helyszíni szemlén egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem a meggyilkolt rendőr által ellenőrzött gépjárműből lőttek a főtörzsőrmesterre. A két eset közötti összefüggést - igazságügyi szakértők bevonásával - jelenleg is vizsgálják a nyomozók, a további eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja - tették hozzá.

A sötét színű gépjárművet a gyilkosságok helyszínétől néhány kilométerre találták meg állampolgári bejelentés alapján.

A Veszprémi Napló internetes oldalának információi szerint az autón svájci rendszámtábla volt, az agyonlőtt férfi pedig golyóálló mellényt és fekete csuklyát viselt.

A helyszínen

Egy neve elhallgatását kérő alsóörsi lakos a HírExtrána elmondta, kollegája a tett helyszínétől nem messze lakik, így pontosan tudni véli a megdöbbentő gyilkosság részleteit. Az egyik szomszéd háza előtt egy fekete, elsötétített üvegű gépkocsi állt, feltételezésük szerint ebből adhatták le a halálos lövéseket. Informátorunk szerint a gépkocsi a Szőlő hegy felé hajtott tovább. ( Bővebb információkat lásd lent.)

Elmondása szerint hallani olyan híreket is, miszerint egy Füred felől érkező, valószínűleg kábítószert szállító autóból dördülhettek el a lövések, de informátorunk határozottan cáfolja ezt a verziót: a lövések egy már a helyszínen álló gépjármű utasaitól származhattak.

Elmondása szerint döbbenet, hogy a szülők elengedik szórakozni a gyerekeiket és egyikük soha többé nem ér haza: ahogy fogalmazott, "nyomasztóan hatnak a történések a lakosokra, a turizmusnak sem tesz jót az eset."

A polgármester

Nyugodjanak békében!
A gyilkosság szerdára virradó éjjel, éjfél körül történt a balatoni községben. A rendészeti szakközépiskolás társával közúti ellenőrzést tartó 29 éves rendőr főtörzsőrmester egy Ford kisautót állított meg.
Ekkor - feltehetően egy másik autóból - valaki több lövést adott le az autóra és a rendőrre. A főtörzsőrmestert és az autó egyik utasát, egy 19 éves fiatalembert halálos lövés érte.
Az autóban ülők közül megsérült még egy 25 éves fiatalember. A gépkocsi másik három utasát előállították, kihallgatásuk még a reggeli órákban is tartott. Az autót, melyből a feltételezés szerint a gyilkos lövéseket leadták, nagy erőkkel kezdték keresni a rendőrök. Alsóörs környékén lezárták az utakat, szigorú ellenőrzésnek vetnek alá minden járművet. Az esettel kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség folytat nyomozást. - MTI
Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere megkeresésünkre közölte, hogy az egész város megdöbbent ezen a szörnyű és érthetetlen eseten. Mindenki a tragédiáról beszél, amivel kapcsolatban különböző pletykák terjednek a lakosság körében, akik ettől függetlenül nem félnek egy újabb támadástól. A város polgármestere elpanaszolta, hogy a sajtóban is különböző téves információk terjengenek: médiumok olyan mondatokat adtak a szájába, amelyet ő sohasem állított.

Hebling úr külön tragikusnak tartja azokat az eseteket, amikor azok ellen a személyek ellen követnek el bűncselekményeket, akik a közbiztonságunkat védik. A polgármester tájékoztatása szerint a 71-es út ebben a pillanatban is le van zárva Balatonalmáditól Káptalanfüredig. A bűncselekmény környékét nem lehet megközelíteni, de Alsóörs települése látogatható Felsőörs, Veszprém és Balatonfüred irányából.

A helyszínen a nyomrögzítés folyik, a rendőri jelenlét megerősített. A polgármester a városban jelenlévő rendőri erők számáról nem tudott adatokkal szolgálni.

A rendőrség hivatalos álláspontja

Bényi Mónika, az ORFK szóvivője szerkesztőségünkkel a következő részleteket közölte: az éjféli órákban közúti ellenőrzés során megállítottak egy régi típusú Ford Fiesta személygépkocsit, melynek során az igazoltatást végrehajtó főtörzsőrmestert több halálos lövés érte. Az igazoltatott autó öt utasa közül szintén életét vesztette egy 19 éves utas, egy másik társa súlyosan megsebesült, akit a veszprémi kórházba szállítottak súlyos, de nem életveszélyes állapotban.

A helyszíni szemle megállapította, hogy a lövéseket nem az igazoltatott gépjárműből adták le, valamint azt, hogy az elhunyt rendőrnek nem volt ideje használnia a saját fegyverét önvédelem céljából.

A szóvivő tájékoztatása szerint ebben a pillanatban is tart a helyszíni szemle illetve az igazoltatott gépkocsi utasainak tanúként történő kihallgatása. Az elhunyt rendőr mellett szolgálatot teljesített egy rendészeti szakközépiskolás tanuló is, akit szintén tanúként hallgatnak meg az üggyel kapcsolatban.

Bényi Mónika elmondta, hogy az egész rendőri testületet mélyen megrázta ez a haláleset, kiemelte, hogy a rendészeti szakközépiskolás tanuló a látottak hatására mélyen megrendült.

Hős volt

G.J. rendőr főtörzsőrmester a Balatonalmádi rendőrkapitányságnak a helyszínelője volt, aki a nyári turisztikai szezon miatt látott el éjszakai járőrszolgálatot Alsóőrsön. G.J. 2003 júliusa óta teljesített szolgálatot, a kollégái hivatását tisztelő, szerető, lelkiismeretes embernek ismerték meg. A nőtlen, gyermektelen rendőr pályafutása alatt többször részesült dicséretben és jutalomban.

Mennyiért is?

Semekkora összeg nem képes pótolni egy kollégának, barátnak, családtagnak, tehát egy embernek az életét, azonban mindenképpen szerettük volna megtudni, hogy a rendőrök miként vélekednek a saját anyagi lehetőségeikről. A köz szolgálatában nap mint nap az életüket kockáztatják, de vajon mennyi az annyi?

Az ORFK Szóvivői Irodája az alábbi választ juttatta el szerkesztőségünkhöz.

A rendőrök illetményrendszerét fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény IX. fejezete határozza meg.
Mivel az illetmény szorzórendszerű, annak nagyságát befolyásolja a kormánytisztviselői illetményalap, amely évente, az állami költségvetésről szóló törvényben van meghatározva.

A rendőrök részére folyósított illetmény "korrektségéről" nem áll módunkban nyilatkozni.

A rendőrségnél szolgálatot teljesítő tiszthelyettesek átlagilletménye (rendfokozati illetmény, beosztási illetmény, illetménypótlék, szolgálati idő pótlék) 180.065 Ft/hó, tiszt esetében 299.578 Ft/hó. Természetesen ezek bruttó illetmények.

A másik áldozat

Az Alsóörsön a halálos lövést kapó fiú édesapja a helyszínen tartózkodó rokonok valamint ismerősök beszámolója alapján azt mondta, hogy a kocsiban melyben fia utazott, valóságos golyózápor dúdult.

Németh István otthonukban, a Zala megyei Alibánfán, könnyekkel küszködve elmondta: dolgozott, amikor hajnalban fiának barátai - akikkel együtt nyaralt Balatonudvardiban - felhívták a tragédia
hírével. Azonnal a helyszínre ment, de a rendőrök őt sem engedték közel, hivatalos tájékoztatást pedig délutánig sem kapott a történtekről. - MTI



                                                                                 ***

Egy fekete BMW-t találtak a rendőrök egy Alsóörshöz közeli erdőben. A járműnek feltehetően köze van az éjjeli gyilkossághoz, mikor egy közúti ellenőrzést végző rendőrt, valamint a megállított autó egyik utasát lelőtték - értesült a HavariaPress.

A rendőrök a déli órákban találták meg egy közeli erdőben a fekete BMW-t, mely - meg nem erősített információk alapján - a lövöldözés helyszínén járt, s melyet nagy erőkkel kerestek a hajnali órákban a rendőrök. Az autó megtalálásának helyszínét lezárták a rendőrök. A TV2 információi szerint az autóban egy holttestet találtak, a renőrség egyenlőre nem erősítette meg az értesülést.

Megemlékezést tartanak Alsóörsön és Alibánfán

A csendben emlékezők, néma főhajtók közt volt a település polgármestere is, több helybeli képviselő és civil szervezet vezetője. Jelen volt Balatonalmádi alpolgármestere is és több almádi lakos, a 29 évesen meggyilkolt rendőr ugyanis Balatonalmádiban lakott, és az ottani kapitányságon szolgált.
Kegyelettel emlékeznek a néma főhajtók az éjszaka szintén lelőtt 21 éves alibánfai (Zala megye) főiskolásra is.
A kegyeletüket gyertyagyújtással, virággal lerovók között - akik folyamatosan érkeznek a helyszínre - üdülők, turisták is vannak.

                                                                       
Esti megemlékezésre készülnek a Zala megyei Alibánfán, a szerdán hajnalban egy rendőrrel együtt Alsóörsön halálos lövést kapó 21 éves fiatalember lakóhelyén

N. Ádámról mindenki elismerő szavakkal beszélt a faluban, a közösségi élet egyik fontos szereplőjeként tartották számon. Sokáig vezette a helyi ifjúsági klubot, amely előtt már szerdán délben emlékhelyet alakítottak ki tisztelői.

A délután folyamán folyamatosan érkeztek kisebb-nagyobb csoportokban a megemlékezők, és gyertyát vagy virágokat helyeztek el a fekete terítővel letakart asztalon, amely mellé a nemzetiszínű zászlót és a gyászlobogót is kitették.

Németh László polgármester - aki rokona az áldozatnak - az MTI-nek azt mondta: a fiatalok körében is nagyon kedvelték Ádámot, aki rendszeresen részt vett a falu közéletében, még az után is, hogy a főiskolára került.

A fiatalok a faluban nem szívesen állnak szóba újságírókkal. Többen zokogva keresték fel az emlékhelyet, ahol délután gyászkeretben N. Ádám fényképét is elhelyezték. Sokan a tragédia hírére feketébe öltöztek, és elkezdték egy megemlékezés megszervezését, amelyet az esti órákban terveznek megtartani.-MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását