2024. június 2. - Kármen, Anita

A nemzetközi piacon már zuhan a forint

Hétfőn reggel röviddel hét óra előtt az eurót 288,98 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi kereskedelemben az előző esti 286,82 forint után.
2010. július 19. hétfő 08:15 - HírExtra
Péntek délután még 282 forintnál, péntek reggel 280 forintnál, a hét közepén pedig 278 forintnál járt az árfolyam. A forint 6,80 százalékkal gyengébb év eleji árfolyamánál. Az eurót hétfőn reggel 1,2902 dolláron jegyezték a nemzetközi deviza kereskedelemben, szinte megegyező árfolyamon a vasárnap esti 1,2905 dollárral. Az euró 9,88 százalékkal gyengébb év eleji árfolyamánál.

A lengyel zloty 4,1475-es euró jegyzésen állt hétfőn reggel a vasárnap esti 4,1235 után. A cseh korona jegyese 25,4240 az előző esti 25,4320-as euró jegyzés után.

Az államkötvények is gyengülnek

A forint és a magyar államkötvények gyengülhetnek, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió úgy fejezte be tárgyalásait a magyar kormánnyal, hogy "nem támogatta Orbán Viktor miniszterelnöknek a költségvetési hiány féken tartására vonatkozó terveit" - írta online kiadásában a Bloomberg Businessweek című amerikai üzleti hetilap vasárnap. A lap emlékeztetett az IMF közleményére, amely szerint a tárgyalásokon egy sor kérdés nyitva maradt. Az EU pedig úgy foglalt állást, hogy a kormánynak kemény döntéseket kell hoznia, különösen a költekezés terén, hogy teljesíteni tudja a deficittel kapcsolatos előírásokat.

A Businessweek szerint ezek a nyilatkozatok gyengítik Orbán Viktor arra irányuló erőfeszítéseit, hogy helyreállítsa a befektetői bizalmat, miután a kormányzó párt tisztségviselői az előző hónapban egy görög mintájú válság veszélyét villantották fel. "Ez határozottan negatív hatással van a kötvényekre és a valutára, spekulatív értelemben és a reálfolyamatok szintjén egyaránt" - mondta Peter Attard Montalto, a Nomura International bankcsoport londoni elemzője. Az IMF-közlemény üzenetét "meglehetősen lesújtónak" nevezte, és hozzátette: a Magyarország mögötti nemzetközi védőréteg valójában sokkal puhább annál, mint azt az emberek gondolják.

A Bloomberg rámutatott, hogy a forint 6,5 százalékkal romlott az euróhoz képest az utóbbi három hónapban, és ez a legrosszabb teljesítmény a nyomon követett több mint 170 valuta között.

Christoph Rosenberg, az IMF-delegáció vezetője úgy nyilatkozott a Bloombergnek: "a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások megszakadtak, mivel nem találtunk elég közös nevezőt, és túl sok megoldatlan kérdés maradt ahhoz, hogy ezt a felülvizsgálatot az IMF igazgatótanácsa elé terjesszük". Rámutatott: az ország szempontjából elsősorban annak van értelme, ha csökkenti a költségvetési deficitet, mivel a magas adósságarány miatt a magyar gazdaság továbbra is sérülékeny.
Forrás: MTI/hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 19. 12:08
A forint gyengülése csak időleges.

A fontos az, hogy az IMF-nek nem szabad átadni az irányító szerepet.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását