2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bush kormánya a gazdagoknak volt jutányos

Minden korábbinál nagyobb lett - az utóbbi három évtizedben háromszorosára nőtt - a jövedelmi szakadék a gazdagok és a középosztály között az Egyesült Államokban.
2010. július 10. szombat 09:35 - HírExtra
A CBPP kutatóintézet friss adatai arról tanúskodnak, hogy 80 év óta a legnagyobb volt a különbség 2007-ben a legtehetősebb amerikaiak, a társadalom felső egy százaléka adózás utáni jövedelme és a középosztály, illetve a szegényebb rétegek bevételei között.

A szakértők a jövedelmi olló szélesedését részben a Bush-kormány adópolitikájával magyarázzák, amely kimondottan a gazdagoknak kedvezett. Az adófizetők által 2008-ban - Bush kormányzásának utolsó évében - kapott 1,7 ezer milliárd dollár adókedvezményt legnagyobb arányban a magas jövedelmű családok élvezték. Ennek következtében erősödött a vagyonnak a felső tízezer körében való koncentrációja.

Az amerikaiak leggazdagabb egy százalékánál egy család átlagosan 1,3 millió dollárt keresett adózás után 2007-ben, ez 88.800 dollárral haladta meg a megelőző évi adatot. Az átlagos középosztályos családok jövedelme 55.300 dollár volt.

Arloc Sherman, a CBPP kutatója rámutatott: a jövedelmi szakadék növekedését nem a középosztály fogyatkozó jövedelme, hanem a leggazdagabb háztartások bevételeinek erőteljes emelkedése okozta. A szakadékot szerinte felelős adópolitikával lehetne mérsékelni.

A CBPP kimutatása arra nem tér ki arra, hogy a 2007 decemberében kezdődött recesszió milyen hatással volt a jövedelmi szakadékra. Közgazdászok azonban úgy értékelik, hogy a válság csökkentette a jövedelmi különbségeket, de valószínűleg csak átmenetileg, a tőzsdék erőteljes romlása miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását