2024. április 18. - Andrea, Ilma

Sokmillió dollárra perelik Kolumbiát

Ingrid Betancourt kolumbiai politikus, aki több mint hat évet töltött marxista lázadók túszaként, mielőtt a hadsereg két évvel ezelőtt kiszabadította, sok millió dolláros kárpótlási pert indít az állam ellen - közölte egy védelmi minisztériumi hírforrás pénteken.
2010. július 9. péntek 20:35 - HírExtra
Betancourt állítólag 6,6 millió dolláros kárpótlást kér az államtól az elszenvedett érzelmi stressz és a kiesett jövedelmei kompenzálására. Betancourt-t, aki elfogása előtt szenátorként dolgozott, hat évig tartották fogva titkos esőerdei táborukban a gerillák. A politikusnőt, aki francia állampolgár is, akkor rabolták el a Kolumbiai Fegyveres Forradalmi Erők (FARC), amikor 2002-ben elnöki kampánykörútján az országot járta.

Az állambiztonsági hivatalnokok figyelmeztették őt, hogy maradjon távol a vidéki területektől, ahol a hadsereg csapatai harcban álltak a baloldali gerillákkal.

Betancourt-t és 14 túsztársát, köztük három amerikai kábítószerellenes ügynököt csellel szabadították ki a fogságból 2008-ban: a kolumbiai katonák egy humanitárius szervezet tagjainak álcáztak magukat, akik önkéntesen felajánlották, hogy helikopterrel más helyszínre szállítják a túszokat.

Kiszabadulása óta Betancourt, akit a kolumbiai elnöki szék várományosának tartottak, főként Európában tartózkodott. A múlt héten azért érkezett Bogotába, hogy ott részt vegyen a kiszabadításának második évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen. Mint ott mondta, most a családjára koncentrál, és igyekszik felgyógyulni az őt ért traumából egy pszichológus, illetve az írás segítségével. Fogva tartásának hiteles történetéről írt könyvét szeptemberben tervezi kiadatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását