2024. május 8. - Mihály

A Jobbik kiszabadítaná Budaházyt

Kampányt indít a Jobbik az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György kiszabadításáért; az akció sikerének érdekében csütörtök este Budapesten bemutatják a róla szóló filmet - jelentette be Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője Budapesten.
2010. július 8. csütörtök 11:44 - HírExtra
A képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatón megjegyezte: Budaházy György és társa, Szász Endre több mint egy éve van előzetes letartóztatásban "politikai fogolyként", mert a velük szemben folytatott "büntetőeljárásban az eljárási garanciákat és szabályokat megsértik".

A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy György a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.

Morvai Krisztina kifejtette: az akcióval bizonyítani szeretnék, hogy "Budaházy György közismert ellenzéki személyiség Magyarországon", és vele szemben a büntetőeljárásban "durván és sorozatosan megsértették és megsértik az eljárási szabályokat".

Az európai parlamenti képviselő nehezményezte, hogy az eljárás alá vont "nem adhat interjút a sajtóban, ami csak diktatúrában fordulhat elő", és "a nyilvánosság teljes kizárásával tartják fogva". A kampányt éppen "a hivatalos nyilvánosság pótlására" hozták létre - hangoztatta.
Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője reményét fejezte ki, hogy fordulópont lesz ez a kampány a politikai foglyok társadalmi megítélésében, mert véleménye szerint "mesterséges médiafalat húztak" Budaházy köré. A képviselő úgy látja: folyamatosan szigorodnak az eljárások, először szabálysértési eljárások indultak ellene, majd vétségi eljárást indítottak.

Utalt arra, hogy 2006-2007-es írásaiban kifejtett nézetei, azaz "alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása miatt" is emeltek vádat Budaházy ellen. Először felmentették, majd új eljárásban egy év börtönre ítélték. Az ügyben a másodfokú tárgyalás a Fővárosi Ítélőtáblán szeptember 21-én lesz.

Gaudi-Nagy Tamás a legsúlyosabbnak a Hunnia csoport ügyét nevezte, ebben terrorizmussal vádolják Budaházyékat, pedig ők - tette hozzá - csak "alternatív, hagyományos értékrendet támogató társadalmi szervezetet" szerettek volna létrehozni, amit korábban a cégbíróság nem jegyzett be.

Megemlítette, hogy Budaházyt 13 ügyéből csak egyben tudták eddig jogerősen elítélni, és az is előfordult, hogy egy 2008-as ügyében a rendőrség ellen pert nyert.

A filmben bemutatják, hogy Budaházy György szervezte 2002-ben az Erzsébet híd blokádját a parlamenti választások szavazatainak újraszámlálásáért. Megjelenik a filmben az is, hogy kampányolt az európai uniós csatlakozás ellen is, és a bíróság elítélte a fővárosi Szabadság téri emlékmű megrongálásáért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását