2024. június 16. - Jusztin

Az Economist a magyar forradalomról

Több külföldi lap is foglalkozik Magyarországgal, főleg a bankadó és a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata kapcsán. De még az is meglehet, hogy Püspökladány is hires lesz.
2010. július 6. kedd 13:15 - Telkes Árpád
A Financial Times esete a magyar bankadóval

A Financial Times járja körül a magyar bankadó tervezetét, erősen bírálva azt. A bankok az IMF-hez és annak tárgyaló delegációjához fordulnak segítségéért a tervezett különadó kapcsán. Úgy vélik – nem csupán a bankok, de az IMF is - , hogy egy ilyen mértékű elvonás nem csupán a legtöbb bank profitját vinné el, de a válságból való kilábalást is hátráltatná.

A FT újságírói szerint félnek a bankok, hogy a környező országok (mint Szlovákia vagy Szlovénia), szintén átveszik az ötletet. Nem csupán az EU által támogatott, a magyar tervezetnél kisebb mértékű különadót vetnének ki a pénzügyi intézetekre, hanem inkább az itthoni példához hasonló túlzott nagyságú adót.

Természetesen a külföldi elemzőknek sincs kétségük afelől, hogy a példátlan mértékű adóból (a teljes 200 milliárdból körülbelül 120 milliárd vetülne a bankokra), az államháztartási hiánycélt szeretné tartani a Fidesz.

Az IMF delegáció kedden érkezik Magyarországra, ahol a bankadóról tárgyal a kormány képviselőivel. Azonban a Financial Times írói szerint nincs könnyű helyzetben a valutaalap küldöttsége, hiszen kis mozgásteret hagynak a kormánynak, miután semmiképp nem hajlandóak az előreirányzott 3,8 százalékos hiánytól eltérni.

A tárgyalások azonban nem csak a bankadó körül forognak. A kormány a korábbi IMF hitel szüneteltetése mellett, szeretne egy újabb hitelt kieszközölni a Nemzetközi Valutaalapnál, 10-20 milliárd euro értékben.

Nehéz lesz a kettősséggel megküzdeni minden külföldi szaklap szerint.

A 2010-es "forradalom"


A másik hír melynek köszönhetően az Economist papírra veti Magyarország nevét, nem más mint a kötelezően kifüggesztendő Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata.

Nem vet túl jó fényt hazánkra az említett cikk mely főleg két dolgot kifogásol a nyilatkozat kapcsán.
Egyrészt, a forradalmak általában jól látható események. Amennyiben revolúció zajlott le országunkban, úgy érthetetlen miért kell ezt egy 50x70 centiméteres papírosra vetni és reklámozni közintézményekben, iskolákban.

Másrészt a Fidesz egy hitelét vesztett szocialista-liberális kormányt győzött le, amit önmagában nem lehet forradalomnak nevezni, arról nem is beszélve, hogy miniszterelnökünk már egyszer volt ugyanezen pozícióban 1998 és 2002 között. A mostani miniszterei közül három is megkapta gyakorlatilag ugyanazt a pozíciót amit a korábbi Orbán-kormányban.

A cikk írója további pontokban is kritikával illeti az új kormányt, felelőtlen kommunikácója az államcsőd emlegetésével, valamint a “jól” időzített kettős állampolgársági kérdés kapcsán.

Isten velünk van

Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata
A Fidesz által megírt, az áprilisban lezajlott “forradalomnak” állít mementót, 50x70 centimtéren kell kinyomtatni színesben szigorúan, megfelelő megvilágítással kell középületek jól látható felületeire elhelyezni és rendszeresen takarítani.
Szerencsére nem csupán negatívumokat emlegtnek hazánkról a külföldi lapok: a Google Earth segítségével egy angol fiatalember Püspökladány melletti szántókban Jézus arcát vélte felfedezni, jelent meg a Telegraphban.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását