2024. június 16. - Jusztin

Bankrontó különadó?

Az új teher meglehet, a hitelintézetek akár teljes profitját elmossa. Várható, hogy a veszteségeik egy részét, klienseire terhelik át a pénzintézetek.
2010. július 5. hétfő 16:38 - Telkes Árpád
Részletek

Bár a Magyar Bankszövetséggel, valamint egyéb piaci szereplőkkel folytatott tárgyalások nem hoztak eredményt, a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a banki különadó néven elhíresült adónemre vonatkozó előterjesztést.

Az eddig kiszivárgott információkhoz képest nem tapasztalható nagy változás. A legnagyobb befizető a hitelintézeti szektor lesz. Ezen szektornak a mérlegfőösszeg 0,45 százalékát kell adóként leróni, a költségvetés felé.

Ez az összeg minden valószínűség szerint több, a hazai piacon nagy szerepet játszó banknak nehézséget okoz. Az általában pár milliard forintos nyereségeket teljes egészében elviszi az új adó.

Ez alól kivételt képezhet az OTP Bank, melynek 2009-es adózás előtti nyeresége, 193 milliárd forintra rúgott.

A biztosítótársaságoknál a vetítési alap a tavalyi beszámolóban szereplő megszolgált díj. Ennek 5,2 százalékát kell befizetni a biztosítóknak, innen 36 milliárd forintot vár a kormány.

Matolcsy elmondta
Az ország gazdasági helyzetéről, a bankadó bevezetésének körülményeiről és jelenlegi állásáról tájékoztatta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Fidesz-KDNP-frakciót. A tárcavezető a képviselőcsoport ülésén emellett "töretlen, határozott és egyértelmű támogatásáról" biztosította Nagy Rózát, a minisztérium közigazgatási államtitkárát, aki szintén jelen volt a tanácskozáson. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kifejtette: Matolcsy azt mondta, a törvényhozás döntése után a kormány érvényesíteni fogja azt a jogszabályt, amely bevezeti Magyarországon a bankadót, és ezt meg fogja védeni a Bankszövetség támadásaival szemben, és az európai színtéren is.
A pénzügyi vállalkozásoknak a kamat-, illetve díj- és jutalékeredmény alapján kell fizetniük, a rájuk vonatkozó adómérték 6 százalék. A befektetési alapkezelőknél a nettó eszközérték, illetve egyéb vagyon a vetítési alap, ennek megfelelően a megállapított ráta is viszonylag alacsony, 0,028 százalékos.

A brókercégek árbevételre vetített adót fognak fizetni. A Budapesti Értéktőzsdének, hasonlóan a brókercégekhez és más pénzügyi közvetítőkhöz, 5,6 százalékos adóval kell számolnia.
A törvény minden 2010 július elsején lezárt üzleti eves beszámolóval rendelkező szolgáltatóra kiterjed.

Újabb bevallás

A különadóról szeptember 10-ig kell bevallást benyújtaniuk az érintetteknek. A befizetés két egyenlő részletben kell megtenniük szeptember 10-ig és decemeber 10-ig.

A törvényjavaslatot áttekintve, azonban biztosra vehetjük, hogy a pénzintézetek jogorvoslati lehetőséggel fognak élni. Már korábban is felmerültek problémák a tárgyalásokkal kapcsolatban is, külföldi kézben lévő bankok képviselői nem jelentek meg.

Félő azonban, hogy nem fogják lenyelni a bankok ezt a terhet. Legalább egy részét várhatóan átterhelik klienseikre, szolgáltatási díjak emelésével.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását