2024. március 29. - Auguszta

Nyaralás külföldön, bankkártya nélkül

A külföldön nyaraló magyarok 95 százaléka rendelkezik bankkártyával, de a kártyatulajdonosok 30 százaléka nem viszi magával a fizetőeszközt - közölte a MasterCard Worldwide (MW). A Mastercard Worldwide piackutatása szerint az utazók 85 százaléka utazás előtt itthon, 15 százalékuk a célországban szerzi be a helyi fizetőeszközt.
2010. június 30. szerda 21:27 - HírExtra
Az utazók 90 százaléka pedig továbbra sem tudja biztosan, hogy a külföldi kártyás vásárlásnak nincs külön díja. A magyarok leggyakrabban Horvátországban töltik a nyári szabadságukat, ezt követi a két kedvelt mediterrán célpont Olaszország és Görögország, majd Ausztria és Románia következik, ezek az országok egész évben vonzzák a magyar turistákat.

Országtól függetlenül a szállodákban, autóbérlésnél kaució szükséges, amihez gyakran elengedhetetlen a bankkártya.

Horvátországban jóval több üzlet fogad el bankkártyát, mint Magyarországon, a kártyák használhatók autópálya-matricák, vonat- és buszjegyek vásárlására, üzletláncokban vagy kisebb üzletekben, éttermekben, szórakozóhelyeken. Az utcai árusok és taxisok ritkán fogadnak el bankkártyát. A vitorlást vagy búvárfelszerelést bérbeadók gyakran kérnek letétet, amit lehet bankkártyával biztosítani. Néhány boltban kedvezményt adhatnak a Maestro típusú bankkártyával történő fizetéskor.

Görögországban mind az üzlettulajdonosok, mind az éttermi személyzet szívesen és szakszerűen dolgozik bankkártyával. A nyaralóhelyeken közel 100 százalékos az elfogadási arány, de az autópályákon és a legtöbb tömegközlekedési eszközön főként euróval lehet fizetni.

Olaszországban a bankkártyákat minden autópályán és a legtöbb közlekedési eszközön elfogadják. A már Magyarországon is igényelhető, érintésnélküli PayPass kártyák Olaszországban elsősorban a milánói üzletekben használhatók.

Ausztriában rendkívül széles a felhasználási kör, bár néhány - jellemzően a városon kívül elhelyezkedő - kereskedelmi lánc nem fogad el kártyát vagy csak Maestro típusút. Jellemzően azonban még az étel- és italautomaták többségénél is lehet kártyával fizetni, a parkolóházak, tömegközlekedési járművek jegykiadói is mind működésbe hozhatók vele.

Romániában egyelőre csak a nagyobb városokban elterjedt a kártyahasználat, az erdélyi falvakba, kisvárosokba utazóknak készpénzre is szükségük van. A kártyát a romániai autópályákon sem lehet még használni, de Bukarestben már számos helyen, több gyorsétteremben, metróállomáson, újságárusoknál, virág- és ruházati boltban is lehet fizetni a PayPass kártyával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását