2024. május 16. - Mózes, Botond

Rácsok előtt

Hazánk börtön-viszonyai finoman szólva sem a legjobbak. A helyzet a közeljövőben könnyen rosszabbra fordulhat, ha a "három csapás" nem hozza a várt pozitív hatásokat. A mostani állapotról dr. Végh József, a Barabbás Intézet elnöke mesélt.
2010. június 28. hétfő 16:23 - Király Lilla
Sólyom László köztársasági elnök június 24-én aláírta a büntető törvénykönyv módosítását, vagyis azt a három csapásként emlegetett törvényt, amit a Fidesz-KDNP javaslatára fogadott el az országgyűlés még június 8-án.

Mint ahogy megírtuk, a törvény az erőszakos bűncselekményeket elkövető, s ebben visszaeső embereket fogja sújtani. A harmadik ilyen bűncselekmény elkövetése után a büntetési tétel felső határát duplázzák meg, és ha ez az idő eléri a húsz évet, az automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztést jelent.

A rácsokon belesve

Kevesebb rabot!
Az Európa Tanács bizottsága azt javasolja, hogy Magyarország igyekezzen büntetéspolitikai változtatásokat végrehajtani, próbáljanak kevesebb embert rács mögé juttatni. A büntető eljárás alá vont személyek esetében az ítélethozatal előtt nagyobb hangsúlyt lehetne helyezni azokra az intézkedésekre, amelyek nem teszik szükségessé az előzetes letartóztatásban tartást, az ítélethozatalnál pedig a szabadságvesztés helyett törekedni lehetne a társadalomba való visszailleszkedést célzó intézkedésekre - vélekedett a strasbourgi testület.

A jelentés külön-külön kitért a rendőrségi fogdákban, a börtönökben, a külföldi illegális bevándorlók elhelyezésére létrehozott őrzött szállásokon, illetve a zárt pszichiátriai intézetekben elhelyezettek körülményeire. Arra az álláspontra helyezkedett, hogy lehetőség szerint el kell kerülni az előzetes letartóztatásba helyezett személyek rendőrségi fogdákban való elhelyezését.

(forrás: index.hu)
A 2009-es statisztika szerint a magyarországi intézmények átlag telítettsége 124 százalék volt, melyet az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága is nehezményezett. Ez a szám a 2008-as viszonyoknál rosszabb, mivel két évvel ezelőtt az átlag telítettség jóval alacsonyabb, 118 százalék körüli volt.

Nem szignifikánsan, de szintén nőtt 2009-re a tényleges életfogytiglanira ítéltek száma. Aggasztó továbbá az előző évi büntetés-végrehajtásban dolgozók telítettségi mutatója, mely körülbelül 95 százalékkal bírt.

Uniós ejnye-bejnye

A kínzás elleni bizottság 2009 március-áprilisi megfigyelései közt szintén nagy hangsúlyt kapott a büntetés-végrehajtási intézmények telítettsége:

"A küldöttség tanúja volt a létesítmény életének számos területén a zsúfoltság okozta negatív hatásoknak: túlságosan kevés zárkán kívüli tevékenység és fokozott feszültség a fogvatartottak és a személyi állomány, valamint maguk a fogvatartottak között (...) Amint a CPT korábban is hangsúlyozta, hogy a további férőhelyek biztosítása önmagában nem kínál tartós megoldást. A túltöltöttség féken tartásához vezető legjárhatóbb út – a börtönbe küldött személyek létszámának korlátozása vagy modulálása"-állt a tanács jelentésében.

Sokan vagyunk, de nem elegen (mert sokan)

Dr. Végh József, a Barabbás Társaság elnöke szerint nem túl kecsegtető a jelenlegi állapot. A börtönártalmak ellen létrejött közhasznú szervezet elnöke úgy véli, a börtönökben és fegyházakban kritikus a helyzet zsúfoltsági szempontból, amin tovább ronthat a három csapás bevezetése.

"Nincs az a börtön, amely meg ne telne. Ha építenek egy új börtönt, hogy ne legyen túl nagy a zsúfoltság, akkor az új is megtelik. Bár nem hiszem, hogy bárkinek fájna, hogy a rabok egymás hegyén-hátán laknak."

Mást is kifogásolt a szakértő: "Attól, hogy hosszabb lesz a büntetés, a börtön nem válik hatékonyabbá. Nem lesz nagyobb a közbiztonság, mert a hosszabb büntetés nem lehet visszatartó erő. A nagy fejesek így is, úgy is kikerülik az igazságszolgáltatást, ha mégsem, benn keresztapák lesznek. Más részről vannak lobbanékony természetű emberek is. Ők nem fogják megfontolni a bűntettet, mert indulatból csinálják. Ergo több lesz az ember a rácsok mögött, ami gond."

A Don Corleonék

A börtön-helyzetben azt is kifogásolta Végh, hogy bandák szerveződnek odabenn: "A profi bűnözők -ha egyáltalán sikerül elfogni őket- a börtönben még nagyobb hatalommal fognak rendelkezni, mint kinn. Sokuknak nincs vesztenivalója, mert ha például 25 évet van benn egy elítélt, neki rettentően ki vannak szolgáltatva a kisebb bűnözők. Akik kijönnének, lenne hova kijönniük, de ezt megakadályozzák a "fejesek". Az a néhány év, amivel tovább lennének benn, be van kalkulálva. Akkora hatalmuk van, mint sehol máshol kinn"-véli a Barabbás elnöke.

Végh nem hisz benne, hogy a három csapás csökkentené a bűnözést. A fogvatartás drága, és szerinte ez az államnak se tenne jót. "A három csapás nem azokon csattan, akiken igazán kéne, hanem azokon, akiken csattanni tud"-tette hozzá.

A börtön nem is jó

Végh József egyébként liberális véleménye már magára a börtön intézményére is lecsap: "Nem az a fő kifogás a börtön ellen, hogy tele van, hanem az, hogy a börtön nem szokott megjavítani senkit sem, sőt! Minél tovább van benn egy rab, annál valószínűbb, hogy nem ép lélekkel jön ki. Ráadásul nem tartom igazságosnak azt sem, hogy mindig csak azokról a bűnözőkről beszélünk, akiket sikerült megfogni. A rabok rehabilitációban sem hiszek túlzottan. Nagyobb társadalmi odafigyelésre lenne szüksége a bűnözőknek. Ezeknek az embereknek családjuk is van!"
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását