2024. május 8. - Mihály

Megnőtt a kokainfogyasztás

A világ 88 milliárd dolláros kokainpiacának súlypontja egyre inkább Európára tevődik át, ami komolyan destabilizálja a nyugat-afrikai tranzitországokat, miközben az előállított kokain összmennyisége csökkent - derült ki egy ENSZ-jelentésből.
2010. június 24. csütörtök 06:51 - HírExtra
Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) szerdán kiadott éves drogjelentésében egyebek között arról számolt be, hogy az Andok országaiból induló kokainkereskedelem Észak-Amerikából Európa felé tolódik. Az európai kokainfogyasztók száma az utóbbi évtizedben megduplázódott, és nagyjából ugyanannyit költenek szenvedélyükre, mint az amerikaiak.

Ez a tendencia az illegális szerhasználat terjedése mellett egyéb problémát is okoz, például azt, hogy az Európába irányuló kábítószer-kereskedelem miatt számos, tranzitországként működő nyugat-afrikai állam kormánya korrumpálódik, ami a régió destabilizálódásához is vezet. A kokain egy jelentős része az Andok országaiból Nyugat-Afrikán keresztül jut el az öreg kontinens 4 millióra becsült fogyasztójához, és ma már mintegy 34 milliárd dollár értékű piacot jelent, közel akkorát, mint amekkora az észak-amerikai.

A világszervezet drog- és bűnügyi hivatalának Peruval és Ecuadorral foglalkozó megbízottja elmondta, hogy a perui helyzet komoly aggodalomra okot. Míg ugyanis korábban Kolumbia számított a kokacserje-termesztés igazi hazájának, addig 2009-ben Peru átvette tőle ezt a címet, az Andok régió össztermelésének 45,5 százalékát produkálva. Kolumbia "csupán" 39,9 százalékát adja a régió kokalevél-termesztésének.

A Dél-Amerikában őshonos növény termesztésében eddig világelsőnek számító Kolumbiában elsősorban a biztonsági intézkedéseknek és az Álvaro Uribe leköszönő elnök által szorgalmazott kábítószer-ellenes kampányoknak köszönhetően csökkent a kokacserje termesztése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását