2024. április 29. - Péter

Fokozódik a fájdalomcsillapítókkal való visszaélés

Eddig egyedülálló módon 2008-ban fájdalomcsillapító gyógyszerekkel való visszaélés miatt ugyanolyan gyakran kerültek az amerikaiak a sürgősségi osztályokra, mint az illegális drogokkal való visszaélés miatt.
2010. június 18. péntek 11:25 - HírExtra
Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) kutatói csütörtökön tették közzé a legfrissebb, 2008-ra vonatkozó adatokat. Az utóbbi öt évben 111 százalékkal emelkedett azok száma, akiknél receptköteles fájdalomcsillapítóval történt visszaélés miatt került sor sürgősségi ellátásra.

2004-ben 145 ezer látogatást regisztráltak az Egyesült Államokban fájdalomcsillapító nem megfelelő használata miatt az ügyeleteken, 2008-ban viszont már 306 ezerre ugrott ez a szám. A jelentésből kiderül, hogy az esetek nőket és férfiakat, 21 év alattiakat és fölöttieket egyaránt érintettek.

"Sürgősen lépéseket kell tennünk" - hangsúlyozta közleményében Thomas Frieden, a CDC igazgatója. Mint hozzátette, ezek a gyógyszerek nagyon sok emberen segítenek, ám biztosnak kell lenniük abban, hogy megfelelően és biztonságosan alkalmazzák őket.

A legtöbb visszaélés 2004 és 2008 között az alábbi vényköteles fájdalomcsillapító gyógyszerekkel történt.

Oxikodon: 152 százalékos emelkedés, 105 ezer eset.
Hidrokodon: 123 százalékos emelkedés, 89 ezer eset.
Metadon: 73 százalékos emelkedés, 64 ezer eset.

A jelentés online is olvasható a CDC honlapján a Morbidity and Mortality Weekly Reports című kiadványban (http://www.cdc.gov/mmwr).
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását