2024. április 29. - Péter

" A magyar kisebbségek léte nyílt seb"

Már régen történelem lehetne a trianoni békeszerződés, ha nem létezne "egy tényező, amely Trianont továbbra is nyílt sebbé teszi - a népes magyar kisebbségek a szomszédos országokban" - mutat rá a Sme című szlovák liberális napilap. Ezt a tényt - állítja Peter Morvay, a cikk szerzője - eddig az egyik fél sem volt képes megfelelő módon feldolgozni.
2010. június 4. péntek 14:31 - HírExtra
Kifejti: a magyar kisebbségekhez "jutott" államoknak meg kellett volna egyezniük a kisebbségekkel, s biztosítani őket arról, hogy nem akarják asszimilálni. A magyar félnek - amelynek természetes joga másként értékelni Trianont, mint az utódállamoknak - pedig véglegesen meg kellett volna értenie, hogy már nincs értelme tovább játszani az esetleges határmódosításokkal, mert azzal semmi sem oldódna meg.

Morvay szerint mindkét oldal elvarázsolt körben forog, s képtelen megérteni a másikat, miközben a történelmi mítoszok újratermelődnek. Sok szlovák - messziről sem csak a nacionalisták - máig is Budapest ötödik hadoszlopának tartja a magyarokat, akik Nagy-Magyarország felélesztésére törekednek. Ezt a veszélyt szerintük egyedül úgy lehet véglegesen elhárítani, ha megsemmisítik a magyar kisebbséget. "A szlovákok többségének ugyanakkor soha az eszébe sem jut, hogy ugyanazt teszik a magyarokkal, mint amit joggal vetettek a magyarok szemére a történelmi Magyarország idején" - jegyzi meg a szerző.

Önvizsgálatra van szükség a magyar oldalon is. Világosan látni kell, hogy amit a magyarok a közös Kárpát-medencei hazának tartanak, az - különösen fennállásának utolsó évtizedeiben - a nem magyarok számára egy elnyomó impérium volt. Kiutat a helyzetből csak egymás jobb megértése hozhat. A szlovákoknak meg kell érteniük, hogy a magyarok egyre növekvő többsége nem kívánja a történelmi Magyarország visszaállítását vagy a határok revízióját, mert ez egyszerűen nem érdekli őket. Ezt Orbán Viktor Fidesze sem akarja, mert nem veszítette el józanságát, s világosan látja, hogy ez milyen problémákkal járna - véli Morvay.

Szerinte a magyaroknak pedig azt kell megérteniük, hogy úgy kell viselkedniük, hogy ezt a dolgot a többiek elhiggyék nekik. Semmit sem érnek a nyilatkozatok, ha nem őszinték, ha minden második magyar államtitkár irodájában Nagy-Magyarország térképet talál a látogató. Mindkét oldalon meg kellene érteni, hogy a nacionalista vagy a társadalmi populizmus semmit sem old meg, még ha rövid távon sikert is hoz - zárja írását a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását