2024. május 13. - Szervác, Imola

Izrael fütyül az ENSZ BT döntésére

Izrael elutasította csütörtökön az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának nemzetközi vizsgálatot sürgető döntését a Gázai övezetbe tartó, palesztinpárti segélyflottilla elleni izraeli katonai akció ügyében, arra hivatkozva, hogy a testületnek nincs "erkölcsi tekintélye".
2010. június 3. csütörtök 13:32 - HírExtra
A testület 47 tagjából 32 támogatta a határozatot, hogy küldjenek ki egy nemzetközi missziót a nemzetközi jog megsértésének kivizsgálására. A tanácsnak az izraeli fellépés ügyében tartott keddi rendkívüli ülését a palesztin, a szudáni és a pakisztáni képviselő kezdeményezésére, az Arab Liga és az Iszlám Konferencia Szervezete nevében hívták össze.

Móse Jaalon miniszterelnök-helyettes, a hadászati ügyek minisztere az izraeli közszolgálati rádióban kijelentette: "A nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazó felhívásokra habozás nélkül azt kell válaszolnunk, hogy Izrael független, demokratikus állam, nem pedig banánköztársaság". "Képesek vagyunk vizsgálatot lefolytatni, levonni és hasznosítani a tanulságokat. Arra viszont nincs szükség, hogy eközben ostorozzuk is magunkat" - tette hozzá az egykori vezérkari főnök, a biztonsági kabinet tagja.

Juval Steinic pénzügyminiszter szintén ellenezte nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását, s ehelyett "ellenőrző bizottság" létrehozását javasolta, amelyet a parlament védelmi és külügyi bizottsága alkotna. A miniszter ugyanakkor nem zárta ki, hogy "taktikai okokból" Izrael "sajnálatos módon" más megoldásra kényszerül. Közölte, hogy nem vesz részt az amerikaiakkal az ügyről folytatott konzultációkban.

A miniszter a Jediót Ahronót és a Maariv című lapokban napvilágot látott értesülésekre utalt, amelyek szerint Benjámin Netanjahu kormányfő az Egyesült Államokkal tárgyal egy Washington számára elfogadható bizottság felállításáról. Egy ilyen megoldás lehet egy "nemzetközi hírű jogász" kinevezése a bizottság élére, amelynek munkájában izraeli és amerikai megfigyelők is részt vennének. Jigal Palmor külügyi szóvivő kijelentette, hogy "az Izrael ellen újabb megszállott kirohanást intéző tanács tekintélye a nullával egyenlő".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását