2024. április 29. - Péter

Jobb lehet a metadonnál a heroin?

Hasznosabb lehet a leszokásban a metadonnál a heroin - erre utal, hogy olyan függők, akik felügyelet mellett heroint kaptak segítségül, jobb eredményeket értek el, mint azok, akiket metadonnal kezeltek.
2010. május 29. szombat 19:46 - HírExtra
Brit szakemberek 127 részvevővel végezték kutatásukat, az alanyok korábban sikertelenül próbáltak megszabadulni kábítószer-függőségüktől - derült ki a frissen közölt tanulmányból.

A kutatók injekció útján beadott heroinnal vagy metadonnal kezelték a függőket, hat hónap elteltével az eredmények azt mutatták, hogy a heroinnal kezelteknél kevesebb esély mutatkozik arra, hogy illegális úton próbáljanak hozzájutni még több szerhez. A metadonnal kezeltek viszont nagyobb eséllyel kerestek más utat - olvasható a The Lancet című tekintélyes tudományos folyóiratban.

A metadont évtizedek óta alkalmazzák a heroin-függők kezelésére, a függőség orvoslására viszont csak Nagy-Britanniában és Svájcban teszik lehetővé magának a heroinnak az alkalmazását.

"Úgy tűnik, a felügyelet alatt, injekció útján beadott heroin a legjobb lehetőségünk" - mondta a Roy Roberton, az Edinburgh-i Egyetem kutatója, aki nem vett részt - az egyelőre csak - kísérleti terápiában.

Míg a legtöbb függőt metadonnal kezelik, a heroin olyanoknál lehet alternatíva, akiknél a szer kiváltására alkalmazott metadon nem hatásos. Az eljárás alkalmazásának "alternatívája az olcsóbb, de hatástalan terápia, vagy a börtön, amely háromszoros költséget jelent" - fogalmazott John Strang, a tanulmány vezető szerzője.

A tiszta heroin alkalmazása azonban gyakran társadalmi-politikai bonyodalmakat vált ki, ezért ez a fajta terápia még mindig nem elterjedt, noha korábban az Egyesült Államokban, Franciaországban és Belgiumban is felvetődött alkalmazásának lehetősége.
Forrás: Inforadió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását