2024. május 18. - Erik, Alexandra

Felrobbantotta magát az autóban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát kedden az afgán fővárosban egy NATO-járműoszlop mellett, a támadásban tucatnyi afgán civil és legkevesebb öt külföldi katona vesztette életét. A sebesültek száma ötven körül van. A merénylő gépkocsiban ülve robbantotta fel magát, amikor elhaladt mellette a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) gépkocsikonvoja.
2010. május 18. kedd 11:23 - HírExtra
A 750 kilogramm TNT erejű robbanás az afgán energiaügyi és vízgazdálkodási minisztérium épületénél történt, de a környéken más kormányzati épületek is vannak, a közelben található a parlament is.

Claudio Glaentzer, Olaszország amerikai nagykövete a Sky TG24 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a támadás célpontja egy amerikai katonai konvoj volt.

Hírügynökségi jelentések többnyire öt NATO-katona haláláról szólnak, de egy magas rangú afgán rendőrtiszt szerint ennél is több, hét katona - öt amerikai és két kanadai - vesztette életét az öngyilkos merényletben. Egy afgán katonatiszt pedig azt mondta, hogy nyolc amerikai katona halt meg. Egy afgán hírügynökség szerint a civil áldozatok között nők és gyerekek is voltak.

A francia hírügynökség összesítése szerint idén már valamivel több mint kétszáz NATO-katona vesztette életét afganisztáni hadműveletekben: az ISAF ezzel a legsúlyosabb időarányos veszteségét szenvedte el a harcok több mint nyolc évvel ezelőtti kezdete óta.

A keddi merénylet elkövetését a tálib mozgalom vállalta magára. "Magunkra vállaljuk a támadást, egyik harcosunk hajtotta végre" - Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását