2024. április 19. - Emma

Az LMP felragadta a civilek zászlóját

Civil szervezetek - a Transparency International, a Freedom House és az Eötvös Károly Intézet - javaslatai alapján alakítaná át a választási kampány szabályozását az LMP - mondta keddi, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.
2010. május 18. kedd 12:53 - HírExtra
A frakcióvezető-helyettes hétfőn benyújtott törvénymódosító javaslata egymilliárd forintra emelné jelölőszervezetenként a kampányra fordítható összeget és bevezetné a nyílt kampányszámla intézményét.

A civil szervezetek eredeti javaslatában még az szerepelt, hogy a képviselőnkénti egymillió forintot emeljék az ötszörösére. Az LMP ezt úgy módosította, hogy pártonként maximum egymilliárd forint fordítható a választási kampányra.

Karácsony Gergely, az LMP első Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján azzal indokolta elképzelésüket, hogy ha a javaslat minden eleme megvalósul, akkor az visszafogná a költekezést.

A nyílt kampányszámla bevezetése mellett előírnák azt is, hogy a pártok jogi személyektől maximum ötmillió, míg magánszemélyektől maximum kétmillió forintot fogadhatnának el a kampányukra.

Emlékeztetett arra, hogy egy kampányfinanszírozási javaslat korábban már az Országgyűlés elé került, de arról nem tudtak szavazni. Véleménye szerint most viszont, amikor a jövendő kormánynak kétharmados többsége van és nagy, átfogó javaslatokat akarnak elfogadtatni, akkor nem szabad elfelejteni a politikának ezt az adósságát sem.

Javaslatuk mellett érvelve kijelentette, hogy meg kell szüntetni a kampányfinanszírozás terén kialakult "képmutatást" és tiszta vizet kell önteni a pohárba.

Mint mondta, a jelenlegi törvények egy puritán kampányról rendelkeznek, de eközben a pártok a törvényben meghatározott összeg sokszorosát költhetik el, miközben nem lehet tudni, hogy "kiknek a lekötelezettjei".

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az ajánlószelvényekről szóló meglátásaikat a választási reformmal kapcsolatos parlamenti bizottságban szeretnék napirendre tűzni. A kampánycsendet szerinte életszerű lenne eltörölni, de hozzátette, hogy ebben a kérdésben az LMP-nek nincsen határozott álláspontja.

Az MTI kérdésére, hogy a javaslat akkor miért tartalmazza mégis a kampánycsend intézményét, azt felelte, hogy ebből a szempontból nem akartak hozzányúlni a civilek elképzeléseihez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását